Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Från hela folkets järnväg till hela folkets tågkaos

Imorgon, den 7 december, anordnar Vänsterpartiet ett seminarium med författaren till ”Det stora tågrånet”, Mikael Nyberg, för att diskutera konsekvenserna av den svenska järnvägens avregleringar.

– Oppositionen i Riksdagen måste ta ansvaret för att få igång arbetet med att återreglera järnvägssystemet från tågkaos till ett system där vi sätter resenärens behov i centrum. Mikael Nyberg synliggör den bakomliggande ideologin till varför vi har tågkaos, säger Siv Holma riksdagsledamot för Vänsterpartiet i Trafikutskottet.

”Det stora tågrånet” är den första stora granskningen av det som kommit att kallas för det stora tågkaoset. Mikael Nyberg gräver i dokumenten och talar med banarbetare, tågmästare, städare, lokförare och tjänstemän. Det finns ett samband, upptäcker han, mellan järnvägens sönderfall och de finansiella bubblorna.

– Det är många års ideologisk blindhet och tilltro till marknaden som lett fram till dagens kaos, säger Lars Ohly, som själv arbetat på SJ i 18 år och blev utkastad från förhandlingarna när Socialdemokraterna påbörjade avregleringarna tillsammans med folkpartiet och Moderaterna 1988.

– Vi som motarbetat avregleringar, uppstyckning och privatiseringar hade rätt från början, nu gäller det att återreglera och sätta grimma på marknaden, avslutar Ohly.

Källa: Vänsterpartiet.