Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fairtrade-certifierat guld – nya möjligheter för guldindustrin

Ungefär 100 miljoner människor är idag sysselsatta inom småskalig gruvdrift – ofta under dåliga arbetsförhållanden och med en betalning som inte går att leva på. Genom de utarbetade internationella Fairtrade-kriterierna för guld finns det nu en större möjlighet för både företag och konsumenter att göra skillnad för de människor som är sysselsatta inom guldindustrin i utvecklingsländer.

Ett samarbete mellan Fairtrade International och the Alliance for Responsible Mining (ARM) har lett fram till att det nu för första gången finns en oberoende tredjepartscertifiering för guld i syfte att skapa social, miljömässig och ekonomisk hållbar utveckling för hantverksmässig och småskalig gruvdrift. Målet med samarbetet är att småskalig gruvdrift ska få ett högre pris för sitt guld och att arbetsvillkoren ska förbättras.

De nya kriterierna möjliggör för intresserade inom branschen att använda märkningen för olika former av guldprodukter, såsom bröllopsringar, halsband, jubileums- och minnesmynt och medaljer. Märkningen sker genom användning av certifieringsmärkena för både Fairtrade och Fairmined (via ARM).

Kriterierna omfattar organisering av anställda, ett minimipris, en Fairtrade-premie som bland annat kan gå till att förbättra teknik och arbetsvillkor i gruvorna samt även lokalt arbete inom utbildning, hälsa och miljö.

Fairtrade- och Fairmined-certifierat guld väckte stort intresse när det lanserades i Storbritannien inför Alla hjärtans dag 2011. Idag finns ett samarbete med producentorganisationer i Bolivia, Colombia och Peru. Ytterligare länder beräknas tillkomma under 2012. Under nästa år kommer det även finns möjlighet för svenska aktörer att ta Fairtrade-guld till den svenska marknaden.

Kolla: Fairtrade.