Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Plantagon stöds av Vinnova att utveckla helhetslösningar för odling av livsmedel i storstäder

Plantagon har beviljats 750,000 kronor inom Vinnovas stora satsning på svensk miljöteknik. Stödet ska användas till att utveckla ett samarbete mellan flera svenska miljöteknikföretag inom området Urban Agriculture, som innebär livsmedelsodling i storstadsmiljö.

Utmaningsdriven innovation – samhällsutmaningar som tillväxtmöjligheter är temat för Vinnovas satsning och i motiveringen anges att Plantagon har lämnat ”en ansökan med god relevans för utlysningen, och med potential att bidra till tillväxt och internationalisering av svenska lösningar.”

– Sverige har nu en unik möjlighet att ta ledningen inom Urban Agriculture. Vi upplever just nu en stark efterfrågan från världens städer på hållbara lösningar, som kan göra städerna mer självförsörjande och som använder befintliga resurser på ett smart sätt. Vi är övertygade om att projektet kommer att generera en mängd nya kringprodukter och tjänster, säger Hans Hassle, Plantagons vd.

Plantagon har utvecklat ett vertikalt växthus för odling av grönsaker inne i världens städer. Växthuset kan integreras i befintlig eller ny infrastruktur, och ökar effektiviteten när det gäller användningen av vatten, avfall och energi. Växthuset ska leverera färska grönsaker direkt till de lokala konsumenterna.

– Eftersom vi är i behov av smarta lösningar från andra cleantechbolag så kommer växthuset att fungera som en testbädd för flera olika lösningar. Vi kommer att kunna skapa möjligheter för andra miljöteknikföretag att nå viktiga exportmarknader under ett gemensamt paraply, säger Hans Hassle.

I det aktuella samarbetet kring Urban Agriculture ingår förutom Plantagons teknikpartner Sweco, även Combitech, Linköpings Universitet, SAAB, Skanska, SLU, och Tekniska Verken. Vinnovas stöd ingår i satsningen ”Utmaningsdriven Innovation”, där 94 projekt finansieras med totalt 98 miljoner kronor under Projektform A. Läs Vinnovas pressrelease här.

Källa: Plantagon International AB.