Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Privatpersoner har sparat 40 miljoner på egen vindkraft

Foto: Wikimedia

Privatpersoner har under de senaste fyra åren investerat 235 miljoner kronor i andelar i O2:s vindkraftskooperativ. De drygt 3 500 medlemmarna har hittills sparat cirka 40 miljoner kronor på sin elräkning jämfört med om de köpt el av en elhandlare. Samtidigt har de bidragit till att minska koldioxidutsläppen med upp till 76 000 ton, vilket är lika mycket som 30 000 bilar släpper ut på ett år.

– Det osäkra elpriset gör att allt fler vill bli delägare i vindkraftverk. Genom att köpa vindandelar kan ett vanligt villahushåll spara omkring 5 000 kronor om året samtidigt som de gör en miljöinsats som slår det mesta, säger Linda Burenius Magnusson, vd för O2 Vindel som driver Sveriges största vindkraftskooperativ.

Att bli delägare i vindkraft innebär att man producerar sin egen el, slipper dyra mellanhänder och får marknadens lägsta pris. Den som köper vindandelar bidrar till utbyggnaden av ny förnybar el och möjliggör minskade utsläpp från fossilbaserad elproduktion t ex kol. I vårt nordiska elsystem kom 25 procent från fossila källor 2010 (Eurostat 2010).

– Genom att bli delägare i vindkraft och egna elproducenter utmanar vi den traditionella elmarknaden och de stora elbolagen. O2 menar att alla som vill ska ha rätt att äga sin egen el oavsett om man är privatperson, en bostadsrättsförening, IKEA eller en kommun, säger Linda Burenius Magnusson.

Fakta om att bli delägare i vindkraftverk

När man köper andelar blir man medlem i O2 El Ekonomisk Förening, där medlemmarna själva i dag äger sju vindkraftverk på olika ställen i Sverige. Varje andel ger 1 000 kilowattimmar per år till ett pris på 20 öre per kWh. Totalkostnaden inklusive energiskatt och moms är 66 öre, vilket kan jämföras med 115 öre per kWh som var genomsnittpriset i hela Sverige för vanlig el under 2010. En andel kostar 6 700 kr och kan återköpas av föreningen eller säljas privat. Historiskt sett har andelarna ökat stadigt i värde sedan början på 2 000-talet.

Räknekalkyl för sammanlagd besparing de senaste fyra åren
Den sammanlagda besparingen har beräknats genom att för varje år multiplicera antalet andelar (om 1 000 kWh) i drift med differensen mellan respektive års snittpris på elbörsen Nordpool och priset för andelsel.

Källa: O2

Om O2
O2 projekterar, bygger, driver och säljer vindkraftsanläggningar över hela Sverige och är ledande inom landbaserad vindkraft. O2 har tjugo års erfarenhet i branschen och står bakom ca en femtedel av den vindkraft som finns i Sverige. Företaget driver även Sveriges största vindkraftskooperativ. O2 består av tre operativa dotterbolag; O2 Vindkompaniet, O2 Vindel och O2 Kraft. Företaget har ett 50-tal medarbetare fördelade på kontor i Mörbylånga, Stockholm, Frösön, Mora och Kiruna.