Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Forskningschef i Luleå får Kami-priset om en miljon kronor

Forskningschefen Martin Jonsson har tilldelats 2012 års Kami-pris om en miljon kronor. Han är civilingenjör och hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet (LTU) och forskningschef vid Gestamp Hardtech AB i Luleå. Han är den andre att erhålla det av Kami forskningsstiftelse instiftade årliga ”Kami-priset till framstående stål- och metallforskare”. Martin Jonsson erhåller Kami-priset ”för utveckling av presshärdning till kommersiell framgång genom forskning i samarbete mellan industri och akademi”.

I prismotiveringen framhålls att Martin Jonsson under två decennier varit initiativtagare till och ledare av en bred och avancerad vetenskaplig forskning vad gäller presshärdade ståldetaljer för bilkarosser. Genom sin forskning, som genomförts i samspel med LTU, har en imponerande industriell utveckling åstadkommits. Ett flertal presshärdningslinjer har byggts upp såväl i Luleå som internationellt.

Kunder inom bilbranschen kan snabbt förses med konkurrenskraftiga offerter och produkter. Presshärdning är nyckeln till de lätta, bränslenåla och säkra bilar som marknaden idag önskar. För varje ny bilmodell som lanseras ökar andelen presshärdat stål. Detta tack vare datorbaserade simuleringsprogram och annat kunnande som är ett resultat av forskning under Martin Jonssons ledning.

Martin Jonsson är född 1953 och blev civilingenjör vid LTU 1984. Efter examen anställdes han som chef för konstruktion och beräkning på ABB Composites. 1990 tog han anställning som forsknings- och utvecklingsansvarig vid dåvarande Plannja HardTech. Nu är han forskningschef med ansvar för produktutveckling av stötfångarsystem och processutveckling inom hela koncernen Gestamp Automacion. Dess presshärdade produkter svarar för en omsättning om två miljarder kronor.

Forskningssamarbetet med LTU sker genom professorerna Mats Oldenburg och Lennart Karlsson. Följande siffror kvantifierar omfattningen: sex doktorer och licentiater har examinerats och ett 30-tal vetenskapliga artiklar har publicerats. Det har varit regel att de som forskat vid LTU i samarbete med HardTech efterhand anställts vid HardTech. I dag ingår 54 civilingenjörer och tre tekniska doktorer i forskningsorganisationen under Martin Jonssons ledning. Antalet kvalificerade tekniker förväntas öka med 50 procent på tre år.

– Vi hoppas att Kami-priset ska rikta uppmärksamheten på de institutioner, företag och med­arbetare som bidragit till forskning och utveckling inom våra branscher. Vi hoppas också att priset ska stärka intresset för tekniska yrkesval, för utbildning och forskning inom svensk stål- och metallindustri och för industrirelevanta forskningssatsningar, säger juryn för Kami-priset med anledning av offentliggörandet av 2012 års pristagare.

Källa: