Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Upp för skor – ner för kläder i januari 2012

Enligt stilindex för januari 2012 minskade försäljningen av kläder i fackhandeln med 6,1 procent jämfört med samma månad förra året. Försäljningen i skobutikerna ökade däremot med 4,8 procent. Mer skor i lager och rysskylan kan vara den största anledning till ökningen, enligt Mikael Sandström, branschordförande i Svensk Handel Stil.

Stilindex (tidigare Blixtindex) från Svensk Handel Stil visar att försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 6,1 procent jämfört med samma månad förra året. Motsvarande siffra för försäljningen i skobutikerna visar en ökning med 4,8 procent.

Försäljningsutveckling i modehandeln

Januari                                               2012 ackumulerat
Kläder     -6,1 %                                                   -6,1 %
Skor        4,8 %                                                    4,8 %

Kommentarer från Svensk Handel Stil
— Det var en glädjande ökning av skor under januari. Anledningarna är nog främst två: behovshandeln av varmare kängor tog fart med rysskylan och ett större ingående varulager jämfört med förra årets extra tomma hyllor, säger Mikael Sandström, branschordförande i Svensk Handel Stil.

— Vad gäller klädsidans nedgång känns det som att försäljningen de senaste månaderna är ännu mer ojämnt fördelad än vanligt med många som tappar men också en del som uppvisar betydligt bättre försäljningssiffror, tror Mikael Sandström.

— Kan sedan bankerna släppa på sina marginaler och låta reporäntans sänkningar slå igenom hos vanligt folk, vore både de och detaljhandeln hjälpta genom ett högre konsumtionsutrymme, avslutar Mikael Sandström.

Källa: Stilindex, januari 2012,Svensk Handel Stil.