Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenskar vidare – möter världseliten i ice cross downhill

Åre torg Foto: Wikimedia

Idag inleddes den tredje deltävlingen i Red Bull Crashed Ice World Championship i Åre. Tävlingshelgen började med ett nordiskt tidskval där hemmaåkaren Philip Harlaut blev bästa svensk med tiden 43,32. Han är därmed en av 64 åkare som tagit sig vidare till morgondagens utslagsheat där de ställs mot etablerade åkare från hela världen.

Snabba skridskoåkare från Sverige, Norge, Finland och Danmark – alla med lång bakgrund inom ishockey och bandy – satsade allt nedför den 420 meter långa isbanan i hopp om att ta sig vidare i tävlingen. Banan i Åre klassas som den snabbaste och svåraste hittills i sportens historia, något som inte verkade bekymra hemmaåkarna. 54 svenskar tog sig vidare till fredagens elimineringsheat.

Philip Harlaut bästa svensk i dagens nordiska kval i Åre.

– Det gick förvånansvärt bra trots att jag inte har åkt särskilt mycket skridskor de senaste åren, men jag tävlar i extremskidåkning och är van vid höga hastigheter. Det är en styrka i ice cross downhill. I morgon blir det helt annorlunda när vi kör i heat om fyra och jag kommer att ge allt för att ta starten, säger Philip Harlaut, 27 år från Åre.

En häftig känsla
Det var jämnt i toppen och Philip följdes tätt av Lysekilsbon Michael Johansson på 43,44 och Wisam Charzoul från Östersund med tiden 43,49.

– Det var en väldigt häftig känsla i dag. Mina skridskor var nyslipade och inte helt hundra, men det funkade bra ändå. Den mest kritiska delen av banan är partiet vid bron där det är väldigt tight om man ligger flera jämsides och det tänker jag undvika i morgon, säger Michael Johansson, från Lysekil. Han har tidigare bland annat spelat hockey i Lysekil Viking i division 3.

Åkarna är nu ett steg närmare lördagens final, men först väntar morgondagens eliminering där tävlingen blir ännu mer actionfylld då åkarna kör i heat om fyra.

– Jag är nöjd, men vill definitivt mer. Racet var ungefär som jag tänkt mig, jag hade till en början lite problem med banans wallride men nu känns det som om jag behärskar den. Nu laddar jag för morgondagens tävling, säger Wisam Charzoul.

Ice cross downhill är utförsåkning på skridskor och påminner om ski- och boardercross. Åkarna tävlar fyra mot fyra i den specialbyggda isbanan med hopp, skarpa kurvor och hinder i hastigheter uppemot 70 kilometer i timmen. Isbanan i Åre har sin målgång nere vid Åre torg.