Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vikingarännet 2300 på en krävande bana

Foto: Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet och Svenska Skridskoförbundet arrangerade långfärdsskridskoloppet Vikingarännet för elfte året och fjärde gången med målgång i Stockholm. Ett folkevenemang med entusiastiska motionärer som startade tidigt i Uppsala med målgång i Alvik. I tävlingsklassen blev det en storslam för holländska åkare med segrare Marten Heideman och tvåa Jens Zwitser i herrklassen samt Danelle Bekkering trea i damklassen.

Intresset för Vikingarännet har växt även utomlands och det var deltagare från ett tjugotal länder bland annat, Finland, Tyskland, Italien och Japan.

Det var första gången som Tjejrännet arrangerades och det lockade ett hundratal åkare som startade i Sigtuna med målgång i Alvik. Flera nya åkare provade på Vikingarännet Kortis som gick både från Uppsala till Sigtuna samt Kungsängen till Alvik.

Åkarna upplevde loppet som ett av de tuffaste hittills av de elva som genomförts. De tuffa förhållandena på banan berodde på nattens busväder med plusgrader.

– Ett folkevenemang för 2300 långfärdsskridskoåkare som stundvis fick kämpa i en blöt bana och mjuk is, säger Anders Tysk, generalsekreterare för Vikingarännet.

Vikingarännet är framförallt ett motionslopp för alla långfärdsskridskoentusiaster där de flesta kommer i mål på mellan fem och åtta timmar. Vikingarännet är landets näst största vintersportarrangemang utomhus. Samarbetet med kommunerna längst banan och ideella krafter från bland annat Friluftsfrämjandet och Svenska Skridskoförbundet gör evenemanget möjligt.

Herrar
1. Marten Heideman, Holland, 3.02.35
2. Jens Zwitser, Holland, 3.04.42
3. Sonny Peterson, Idrottsföreningen Thor, Uppsala, 3.06.53

Damer
1. Eva Lagrange, Gimonäs Cykelklubb, Uppsala, 3.28.52
2. Karolin Palmertz Cerne, Stockholm Speedskaters Inline, 3.28.56
3. Danielle Bekkering, Holland, 3.31.50

Källa: Friluftsfrämjandet