Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Åkare till alpina junior-VM

Roccaraso Foto: Wikimedia

Fem killar och sju tjejer är uttagna för att representera Sverige vid alpina junior-VM som avgörs i Roccaraso i Abruzzo-regionen i centrala Italien 29 februari till 9 mars. – Junior-VM är årets höjdpunkt för de unga åkarna. Det ska bli jättekul och spännande att det äntligen drar igång, säger Matias Eriksson, ansvarig för juniordamerna.

Vintern 2011/2012 bjuder inte på något ”stort” mästerskap men väl ett junior-VM där Sverige har goda chanser att prestera bra, framför allt på damsidan. I fjol tog de svenska tjejerna två medaljer. Ett silver, Anna Swenn-Larsson i slalom, och ett guld, Sara Hector i storslalom. Rättviksåkaren Anna är för gammal för deltagande i år men Sara Hector får chansen att försvara sin världsmästartitel från i fjol.
– De grenar vi startar i har vi också chans att ta medalj i, säger Matias Eriksson.
Tyvärr har de svenska tjejerna drabbats av en del skadeproblem. Hanna Westman, Vångabergets SLK, är uttagen för att tävla i samtliga grenar men har en befarad hjärnskakning varför hennes start i junior-VM är osäker. Charlotta Säfvenberg, UHSK Umeå SK, är reserv i väntan på besked.

På herrsidan har fem unga killar tagits ut. Planen är att prestera så bra som möjligt och att få in några på topp-tio i resultatlistan.
– Vi åker ner till Roccaraso med målsättning att göra vårt absolut bästa så får vi se hur långt det räcker. Junior-VM är ett spännande evenemang och en rolig upplevelse för de som får möjlighet att vara med och vi ser verkligen fram emot det här, säger Charlie Laband, ansvarig för juniorherrarna.
Junior-VM inleds den 1 mars med storslalom för damerna och störtlopp för herrarna och avslutas den 9 mars med slalom för herrarna och super-G för damerna. 350 atleter som representerar mer än 60 olika nationer kommer att göra upp om medaljer i alla alpina grenar: störtlopp, super-G, kombination, teamevent, storslalom och slalom. Segrarna får inte bara med sig en guldmedalj utan även en biljett direkt till världscupfinalen i Schladming, Österrike, 14-18 mars.

Herrar:
Daniel Steding, Luleå AK, född 1992, störtlopp, super-G, storslalom, slalom
Matias Rönngren, Åre SLK, född 1993, störtlopp, super-G
Björn Hedman, IF Hudik Alpin, född 1992, super-G, storslalom, slalom
Gustav Lundbäck, Luleå AK, född 1993, super-G, storslalom, slalom
Max-Gordon Sundquist, Östersund Frösö SLK, född 1994 super-G, storslalom, slalom

Damer:
Sara Hector, Kungsbergets Alpina, född 1992, storslalom, slalom
Emelie Wikström, IFK Sävsjö, född 1992, storslalom, slalom
Nathalie Eklund, Leksands SLK, född 1992, storslalom, slalom
Magdalena Fjällström, Tärna IK Fjällvinden, född 1995, störtlopp, super-G, storslalom, slalom
Paulina Grassl, Sunne AK, född 1994, störtlopp, super-G, storslalom, slalom
Hanna Westman, Vångabergets SLK, född 1993, störtlopp, super-G, storslalom, slalom
Lisa Blomqvist, UHSK Umeå SK, född 1994, super-G, störtlopp

Charlotta Säfvenberg, UHSK Umeå SK, född 1994, reserv

Källa: Svenska Skidförbundet