Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

100 dagar till Special Olympics Stockholm 2012- Nu laddar vi upp för årets mest speciella idrottstävling!

Den 5 juni genomförs Special Olympics Stockholm 2012. Detta unika idrottsarrangemang på Stadion där över 300 ungdomar från gymnasiesärskolan tävlar i friidrott genomförs i närvaro av H.K.H. Prins Daniel. Redan nu börjar vi räkna ner med en kampanjsajt som ska beskriva hur synen på personer med utvecklingsstörning har förändrats i Sverige under de senaste 100 åren.

Igår söndag var det exakt 100 dagar kvar tills Special Olympics Stockholm 2012 går av stapeln. Evenemanget arrangeras av Stockholms Handikappsidrottsförbund och är en del av den globala organisationen Special Olympics som bedriver och utvecklar idrottsverksamhet för personer med utvecklingsstörning. I samband med Stockholms 100-årsjubileum av OS 1912 lanseras idag en stor kampanjsajt som räknar ner de hundra sista dagarna och där historiska fakta belyser den positiva utveckling som skett för personer med utvecklingsstörning de senaste 100 åren.

– Vi vill spegla hur utvecklingen och integrationen i samhället har gått framåt för människor med utvecklingsstörning sedan OS hölls i Sverige 1912, säger Jonatan Sandberg som är Sports Director på Special Olympics Sverige.

– För barn och unga med utvecklingsstörning kan det vara svårt att hitta en meningsfull fritid vilket i många fall leder till isolering, passivitet och fysisk ohälsa.

Special Olympics Stockholm 2012 den 5 juni kommer att inledas med pompa och ståt klockan 08:45 när idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth inviger spelen. Under dagen kommer ungdomarna att tävla i olika friidrottsgrenar och parallellt med detta uppträder artister ända fram till den pampiga avslutningen kl 16:00 i närvaro av H.K.H. Prins Daniel .

– Det kommer att bli ett fantastiskt arrangemang, säger Annika af Winklerfelt som är National Director på Special Olympics Sverige.

– Speciellt för ungdomarna som genom regelbunden träning inte bara får en förbättrad fysisk hälsa utan också ökat självförtroende och nya vänner. Vi vill visa upp detta och ge allmänheten en chans att uppleva allt vad Special Olympics står för.

Om Special Olympics
Special Olympics är en internationell organisation som är öppen för alla idrottare med en utvecklingstörning. Organisationen grundades 1963 av Eunice Kennedy Shriver och är sedan maj 2009 en del av Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté. Special Olympics vänder sig till bredd- och motionsidrottare och den högsta nivån man kan tävla inom internationellt är Special Olympics World Games och i Sverige de Nationella Spelen. Special Olympics World Games arrangeras var fjärde år, med både sommar- och vinterspel och inkluderar 22 idrotter.

Källa: Special Olympics Sverige.