Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dam-VM i curling med svenska medaljchanser

Foto: Wikimedia

Curling-VM för damer inleds på lördag 17 mars i Lethbridge, Alberta i Kanada. Sverige representeras av årets lag, Skellefteå/AllTele som inledde med att vinna silver i EM i Moskva i december, SM i Östersund i januari och elitserieslutspelet i Karlstad i februari. Laget får finna sig i att tillhöra medaljfavoriterna.

Det svenska laget leds av Margaretha Sigfridsson som spelar etta, tämligen onormalt i elitsammanhang. Hon och fyran Maria Prytz är curlingfostrade i Svegs CK och tillhörde Sveriges silverlag vid VM i Bismarck, USA för precis 10 år sedan. De spelade också VM 2008 i Stina Viktorssons lag från Skellefteå i vilket också ingick Maria Hammarström som nu är tvåa i årets VM-lag. Fjärde länken i skellefteålaget är Christina ”Nina” Bertrup med Sundsvalls CK som moderklubb. Nina har meriter som europamästarinna 2000 och olympiasexa med Elisabet Gustafsons lag 2002 utöver det EM-guld som hon, Maria Wennerström och Maggan Sigfridsson vann under Stina Viktorssons ledning 2010. Reserv i Lethbridge är Sabina Kraupp, Sundbyberg och coach Fredrik Hallström, Östersund.

Sverige är titelförsvarare efter lag Anette Norbergs guld i Esbjerg ifjol. I Lethbridge är det 11 andra lag som vill detronisera Sverige och svenskornas spelprogram ser ut så här:
Lördag 17 mars: Italien och Sydkorea
Söndag:  Tjeckien
Måndag:  Tyskland och Schweiz
Tisdag:  Ryssland och Kanada
Onsdag:  Kina och Skottland
Torsdag:  USA och Danmark

De två bästa serielagen möts i semifinal 1 varifrån vinnaren går direkt till final. Förloraren möter segrande lag i mötet mellan serietrean och fyran om den andra finalplatsen.
Slutspelet inleds på fredagskvällen, fortsätter med två spelpass på lördagen och avslutas med bronsmatch och final på söndag den 25 mars.

Sverige är regerande världsmästarnation men storfavorit är Kanada som mönstrar Heather Nedohins lag från Edmonton som också ligger i Alberta. Tala om att få en entusiastisk hemmapublik. Andra medaljkandidater är Eve Muirheads europamästarinnor från Skottland, Kinas VM-guldlag 2009, Bingyu Wang, samt Schweiz rutinerade lag Mirjam Ott.

Källa: Svenska Curlingförbundet