Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stålbucklan – ny stor nationell satsning på damishockeyn

Från och med nästa säsong, 2012/2013, startar en riksomfattande distriktslagsturnering för flickor som blir en motsvarighet till TV-pucken. Det är den svenska stålindustrin genom bransch-organisationen Jernkontoret som går in som titelsponsor för den nya distriktslagsturneringen. Avtalet mellan Svenska Ishockeyförbundet (SIF) och Jernkontoret löper över tre plus ett år.

− Jag ser väldigt positivt på att Sveriges mest kända varumärke inom flickhockeyn, Stålbucklan, utvecklas till en rikstäckande distriktslagsturnering för flickor. Det är ett viktigt steg när det gäller att öka spelarrekryteringen. Det är också helt i linje med vår utbildningsstege för flickors utveckling inom ishockeyn, säger Svenska Ishockeyförbundets utvecklingsansvariga för damishockeyn Erika Holst.

− Tack vare vår världsledande stålindustri så har ishockeyförbundet kunnat förverkliga sin önskan om en nationell turnering för flickor. Jernkontorets och förbundets gemensamma intressen har efter några år smälts ihop och landat i Stålbucklan. Att flickorna får chansen att möta och mäta sig med de bästa i landet kommer att förstärka intresset för flickishockeyn och definitivt öka rekryteringen av spelare, säger Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef Mikael Lundström.

− Vi som tillsammans med GötaTraneberg drivit Stålbucklan, under en tredagarshelg sju år i rad, är väldigt nöjda och stolta över att vår satsning på flickhockeyn nu växer till något riktigt stort. Det ger oss möjligheten att på ett ännu bättre sätt visa att vi behöver fler kvinnliga medarbetare, säger Jernkontorets informationsdirektör Peter Salomon.

Finalspelet i Stålbucklan kommer under de närmaste tre åren att spelas på Stora Mossen, Stockholm.

Fakta / Stålbucklan.

Stålbucklan började 2006 som en årlig turnering för sammansatta lag med flickor i åldrarna 14–16 år. I år spelas den sista uppsättningen helt i Jernkontorets regi den 20-22 april med 300 av Nordens bästa spelare, då även ett norskt och ett finskt lag deltar. Syftet är att öka teknikintresset hos flickor, att visa upp branschen, välkomna fler kvinnor till stålföretagen och att indirekt stödja flickhockeyn. Alla de bästa spelarna i junior- och damlag på OS-, VM- och SM-nivåerna har spelat en eller flera gånger i Stålbucklan.

Källa: Jernkontoret.