Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Favorit slagen i kallt och blött Stockholm Marathon

Vinnaren Methkal Abu Drais från Jordanien med kranskullan Sofia Johnsson. Foto: Slavko Kovacevic / Photo Passion.

Igår gick det 34:e Stockholm Maraton av stapeln i regn och blåst. Storfavoriten, som ledde länge, knäcktes av det usla vädret.
Årets Stockholm Maraton, som gick av stapeln igår lördag, var en kall och blöt historia. Erfarna löpare sa att det var det värsta loppet de sprungit. Det var knappt tio grader varmt, blåsigt och regnigt. På Söder Mälarstrand var det stark motvind. Det var den allra värsta delen i ett allmänt ruggigt maraton.
Årets vinnare blev överraskande Methkal Abu Drais från Jordanien med startnummer 24, på tiden 2.19.16. Bara en gång under Stockholm Maratons 33-åriga historia har det varit en sämre segrartid. 2007 vann Philip Bandawe från Zimbabwe på 2.20.56. Men det året var det också extremväder, fast extremt varmt.
Favorit till årets lopp var Debele Tulu från Etiopien med startnummer 4. Han slutade visserligen som tvåa, men det såg länge ut som om han skulle vinna tävlingen. Vid Nybroplan, efter 29 kilometer, ledde han överlägset. Men han knäcktes av kylan och regnet. På tredje plats kom också en etiopier, Sahle Warga Betona.
Bästa svensk, och näst bästa europé, blev Fredrik Uhrbom med startnummer 96. Han slutade på femte plats med tiden 2.26.36. Han är därmed svensk mästare i maraton. Han sprang för klubben Spårvägens FK.

Anatolij Orzhehovsky från Ukraina som blev bästa europé. Foto: Slavko Kovacevic / Photo Passion.

Bästa europé blev Anatolij Orzhehovsky från Ukraina på fjärde plats med tiden 2.24.16.
Bästa kvinna blev Derebe Godana, också hon från Etiopien. Hon vann med tiden 2.40.17. Bästa svenska kvinna blev Charlotte Karlsson från Hammarby med tiden 2.48.37.

Segrande kvinnan Derebe Godana från Etiopien. Foto: Slavko Kovacevic / Photo Passion.

Det var rekordmånga anmälda till årets Stockholm Maraton, 21 122. Det är en ökning för sextonde året i rad. Men på grund av det minst sagt usla vädret så var det åtskilliga som lämnade walk over. Av de 21 122 anmälda så var det bara drygt 16 000 som kom till start. Det måste vara rekord i uteblivna starter. Av de anmälda så kom 13 368 från Sverige och 7754 från övriga världen, 26% av dem var kvinnor. Sedan starten 1979 så har över 160 000 löpare sprungit banan minst en gång.

Stämningsbild från årets maraton. Foto: Slavko Kovacevic / Photo Passion.

Det var väl knappast någon som fick värmeslag under det här loppet. Däremot så var det många som fick tas om hand för att de blivit nedkylda. På Östermalms IP efter målgång så serverades det bland annat Erdinger alkoholfritt öl. Det var gott men en kall öl var väl inte direkt vad någon längtade efter i kylan.
Förutom att löpning är bra för folkhälsan så är Stockholm Maraton bra för Stockholms turistnäring. Enligt Utrednings- och stastikkontoret AB så bidrog Stockholm Maraton förra året med 152 miljoner till turistnäringen.