Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fransyskan Julie Bresset tog OS-guldet, Alexandra Engen sexa vid OS-MTB:n i London

Foto: Svenska Cykelförbundet.

Fransyskan Julie Bresset tog OS-guldet och svenska Alexandra Engen lyckades ta en fin sjätteplats vid OS-MTB:n i London. Med ett perfekt upplägg körde Alexandra från Bankeryd hem sin sjätteplats på ett imponerande sätt.

Vid damernas OS-MTB klev den kommande generationen fram och tog för sig. De unga representerade av fransyskan Juliet Bresset vann, Alexandra Engen kom sexa, Alexandra Dawidowicz, sjua, Annie Last, åtta och Tanja Zakelj blev tia. OS-mästarinnan från Beijing vann silvret och Georgia Gould, USA kom på bronsplats.

Det var trettio damer som hade kvalificerat sig till dagens tävling, som avgjordes på en 4,72 kilometer lång bana. Varje varv innebar 172 höjdmeter för cyklisterna och de körde totalt sex varv plus en startloop, totalt 29,26 kilometer. Tävlingen avgjordes inför en jättepublik, ett av London OS:s varumärken. Solen sken från en molnfri himmel och temperaturen var runt 25 grader med en svag svalkande vind från öster.

”Grymt” sammanfattade sportchefen Madeleine Lindberg Wall Alexandra Engens sjätteplats på OS-mountainbiken och fortsatte: ”Det var ett perfekt genomfört lopp” Bakom dagens framgång ligger ett bra jobb som genomförts av Fredrik Ericsson tillsammans med Alexandra. Att Alexandra avslutade loppet med näst snabbaste tiden på det femte varvet och den snabbaste på det sjätte och sista varvet är häftigt” sammanfattar Madeleine Lindberg Wall med hes och sönderropad röst.

”Återigen visar Alexandra att hon kan plocka fram det bästa ur sig vid mästerskapen. Hennes lopp och sjätteplatsen är riktigt stort. Hon höll sig till planen på ett föredömligt sätt. Det är dessutom den bästa svenska MTB-OS placeringen någonsin” säger förbundskapten Fredrik Ericsson som strålade ikapp med sportchefen.

Med tre varv kvar att köra låg Bankerydscyklisten på en tolfte plats. Då la Alexandra in en högre växel och började plocka placering. Ut på det sista varvet låg hon åtta. Det slog gnistor om henne och hon var snabbast av alla på slutvarvet och tog ytterligare två placeringar.

Alexandra själv ville helst bara le, ”det här blev bättre än vad jag vågat drömma om” konstaterade Alexandra Engen leende med hela ansiktet.

Andreas Danielsson fd förbundskapten och coach följde dagens race via SVT där han också medverkade som expertkommentator: ” Alexandra understryker återigen sin egen mästerskapsperfektion. Idag körde hon inte bara på toppen av sin förmåga – hon lyfte sig själv till nya höjder. Det är stort och viktigt för både henne och svensk cykelsport. Jag vill också framhålla Fredrik Ericsson som gjort ett enormt bra arbete i förberedelserna. Nu längtar jag till framtiden!”

Final results

Hadleigh Farm

Cycling Mountain Bike, Women’s Cross-country

Saturday 11 August 2012

Rank Bib No Name NOC Time

1 4 Bresset, Julie FRA-France 1:30:52

2 1 Spitz, Sabine GER-Germany +1:02

3 11 Gould, Georgia USA- United States of America +1:08

4 6 Kalentieva, Irina RUS-Russian Federation +1:41

5 8 Suss, Esther SUI-Switzerland +1:54

6 16 Engen, Alexandra SWE-Sweden +2:16

7 24 Dawidowicz, Aleksandra POL-Poland +2:28

8 5 Last, Annie GBR-Great Britain +2:55

9 2 Pendrel, Catharine CAN-Canada +3:36

10 18 Zakelj, Tanja SLO-Slovenia +3:49

 

Källa: Svenska Cykelförbundet.