Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jakten på poäng i VM-serien fortsätter på World Triathlon Stockholm

Foto: World Triathlon Stockolm.

De olympiska spelen återkommer om fyra år, men tävlingarna är långt ifrån över i ITU’s VM-serie. Med bara tre tävlingar kvar, avgörs den sjätte deltävlingen i Stockholm i helgen den 25-26 augusti.

Stockholm debuterar som värd i VM-serien med en sprintbana, beståendes av ett varv på 750 m simning, fem varv cykling på en 4 km-bana och två varv löpning om 2,5 km. Med möjlighet att plocka viktiga VM-poäng och flera olympiska stjärnor på plats, spelar World Triathlon Stockholm en central roll i VM-serien.

Medan triathleterna jagar VM-poäng avgörs även stafett-VM i World Triathlon Stockholm, med lag om två kvinnor och två män. Alla i laget utför alla tre grenar vilket gör att det händer mycket på banan och är något man måste se!

SCHEMA
Lördag 25 augusti
14.51 Elit Herrar
16.46 Elit Damer

Söndag 26 augusti
08.00-13.45 Motionstävlingar
14.46 Stafett-VM

DIREKTSÄNDNING
Tävlingarna går att följa på SVT
Lördag 25 augusti – 14:45-16:00, 16:40-17:50
Söndag 26 augusti, 14:40-16:00

PRISSUMMA
Den totala prissumman är 150 000 USD, varav på 100 000 USD är fördelat lika mellan kvinnor och män och 50 000 USD är prispengar till lagtävlingen.

BANPROFIL
Sprintdistans
750 m simning –start från en ponton med varv på simbanan nedanför Slottsbacken.
20 km cykling – platt banprofil utan större stigningar. Fyra 5-km varv på teknisk bana med många vändningar och snäva svängar på bra asfalt.
5 km löpning – växling från cykel till löpning framför Slottet. Två 2,5-km varv runt Gamla Stan med målgång vid Slottsbacken.

PROFILER
På startlinjen finns flera tävlande från OS 2012, på både dam- och herrsidan. Med en sprinttävling, som är halva distansen mot den olympiska distansen som avgjordes på OS, får vi se om triathleterna har återhämtat sig tillräckligt från tävlingarna i London för mindre än en månad sen. Det finns flera som är ute efter revansch och en vinst i VM-serien.

Allas ögon kommer att vara på Sveriges egen Lisa Nordén, som var en del av den spännande spurten till mållinjen på OS som gav en silvermedalj. Men räkna inte ut OS-bronsmedaljören Densham (AUS) som tog hem guldet i sprinten i Hamburg.

Jonathan Brownlee (GBR), OS-bronsmedaljör, är ute efter poäng till sin första VM-titel. Det är även den tvåfaldiga världsmästaren Javier Gomez (ESP), som tog OS-silver före Brownlee i London. Frågan är om de har återhämtat sig tillräckligt för att hålla undan för ryssarna Alexander Bryukhankov och Dmitrij Polyanskiy.

Stafett-VM
Deltagande nationella förbund har tagit ut ett lag med två kvinnor och män för att tävla i ordningen dam-herr-dam-herr. Alla i laget ska utföra 300 m simning, 6 km cykling och 2 km löpning för att sen lämna över till nästa person i laget.

Detta är det fjärde året som Stafett-VM avgörs. Medan Storbritannien är den regerande världsmästaren har Schweiz vunnit Stafett-VM två år i rad. Ett revanschsuget Schweiz kommer att försöka återta titeln.

VM-poäng
Under andra halvan av VM-serien finns det bara tre tävlingar kvar att ta viktiga VM-poäng på. Några av de tunga namnen bland damerna saknas på startlinjen, som topprankade Andrea Hewitt, Storbritanniens Helen Jenkins, fyra på rankinglistan och nummer nio, Sarah Groff (USA). Med viktiga VM-poäng att plocka och toppnamn som saknas, kan Erin Densham, Lisa Nordén, Emma Moffat, Emma Jackson och Anne Haug kämpa om de dyrbara poängen.

I likhet med damernas lopp, är det viktiga VM-poäng som står på spel i herrarnas lopp. Jonathan Brownlee har varit överlägsen på sprintdistansen, efter att ha vunnit sprinttävlingarna i Lausanne de senaste två åren. När stora profiler som OS-guldmedaljören Alistair Brownlee (GBR), Bevan Docherty (NZL), och Richard Murray (RSA) inte kommer till Stockholm, har Gomez, Steffen Justus (GER), och den franska duon Laurent Vidal och David Hauss möjlighet att klättra på rankinglistan.

Källa: ITU World Triathlon Stockolm.