Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Reformpaket för att förhindra och bryta långtidsarbetslöshet

För att förhindra och bryta långtidsarbetslösheten presenterar regeringen ett reformpaket som innehåller drygt 2,1 miljarder kronor till åtgärder för att minska utanförskapet.

Den finansiella oron i Europa får även konsekvenser för den svenska arbetsmarknaden. Läget är fortfarande ansträngt och risken för att långtidsarbetslösheten stiger ökar. Personer födda utanför Europa, äldre och personer med låg utbildning är exempel på grupper som får det ännu svårare på arbetsmarknaden när konjunkturen försvagas.

För att förhindra att fler blir långtidsarbetslösa till följd av den svaga konjunkturutvecklingen är det viktigt att alla arbetslösa söker jobb och att arbetssökandet följs upp. Det är även viktigt att möjlighet ges till tidiga insatser för dem med hög risk för långtidsarbetslöshet, t.ex. i form av förmedlingsinsatser, praktik eller utbildning. Regeringen satsar därför ytterligare resurser på detta.

För att bryta långtidsarbetslösheten behövs bättre stöd med aktiva insatser, men också fortsatta stimulanser till arbetsgivare att fortsatt anställa långtidsarbetslösa.

– Vi ser en fortsatt osäkerhet ute i Europa och detta påverkar även den svenska arbetsmarknaden. Regeringen satsar därför nu över 2,1 miljarder kronor för att pressa tillbaka långtidsarbetslösheten och ge ytterligare stöd för de som riskerar långtidsarbetslöshet, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

– Det är viktigt att vi ger långtidsarbetslösa personer de rätta verktygen för att ta sig från utanförskap till ett arbete, avslutar arbetsmarknadsministern.

Källa: Arbetsmarknadsdepartementet