Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Regeringen satsar 280 miljoner på biogas

I budgetpropositionen för nästa år föreslår regeringen en förlängning och förstärkning av stödet till innovativ biogas. Fram till 2016 kommer Alliansregeringen satsa 280 miljoner kronor på att öka produktionen, förbättra distributionen och öka användningen av biogas. Denna satsning sker utöver de 60 miljoner som redan tidigare aviserats för 2013.

– Regeringen gör i den kommande budgeten flera satsningar för en långsiktigt hållbar framtid. För att vår fordonsflotta ska kunna vara oberoende av fossila bränslen till 2030 behöver vi både behålla och utveckla de styrmedel vi redan har, och skapa nya. Som ett led i det satsar regeringen nu ytterligare 280 miljoner kronor på att utveckla den klimatsmarta och innovativa biogasen fram till 2016, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt (C).

Biogasen är ett av de mest resurseffektiva och miljövänliga fordonsbränslena. Redan idag beräknar branschen att fordonsgasen har ersatt bensin och diesel som drivmedel i cirka 80 000 personbilar, och hälften av den fordonsgasen är idag biogas. Tack vare att alla dessa fordon använder fordonsgas istället för fossila bränslen har deras utsläpp av koldioxidutsläpp minskat med 230 000 ton, vilket motsvarar vad 33 000 svenskar orsakar i koldioxidutsläpp varje år.
Biogassatsningen i kommande budget sker utöver de 60 miljoner som redan tidigare beslutats för 2013. Sammantaget kommer regeringen alltså de närmaste åren satsa 340 miljoner kronor på att utveckla och producera framtidens biogas.

Källa: Näringsdepartementet