Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Regeringen begär försäljningsbemyndiganden för tre statligt ägda bolag

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2013 att riksdagen bemyndigar regeringen att helt eller delvis avyttra aktier i Aktiebolaget Bostadsgaranti, Lernia AB och Vectura Consulting AB.

Regeringen anser att staten inte ska äga bolag som verkar på kommersiella marknader med fungerande konkurrens, om inte företaget har ett särskilt beslutat samhällsuppdrag som är svårt att klara av på något annat sätt.

Efter ett fördjupat analysarbete av Bostadsgaranti, Lernia och Vectura Consulting har regeringen inte funnit några skäl till varför staten bör kvarstå som ägare till dessa bolag. Regeringen föreslår därför att regeringen bemyndigas att helt eller delvis få avyttra statens aktier i dessa bolag.

Varje försäljning kommer att anpassas till såväl förhållanden i det enskilda bolaget som det rådande marknadsläget så att en försäljning ger bästa möjliga utfall för skattebetalarna.

Statens ägarandel i Bostadsgaranti är 50 procent och 100 procent i Lernia respektive Vectura Consulting.

Sedan tidigare har regeringen mandat från riksdagen att minska eller helt avyttra ägandet i Aktiebolaget Svensk Bilprovning, Nordea Bank AB, SAS AB och Aktiebolaget Svensk Exportkredit.

Källa: Finansdepartementet