Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Riksdagsledamöter deltar i övervakning av parlamentsvalet i Vitryssland den 23 september

Sex ledamöter från Sveriges riksdag övervakar på söndag den 23 september det kommande parlamentsvalet i Vitryssland.

300 observatörer, varav 83 valobservatörer från OSSE:s parlamentariska församling (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa), kommer att befinna sig i Vitryssland under valdagen för att på plats kontrollera att valet genomförs på ett korrekt och öppet sätt.

Valobservatörerna kommer att före valdagen möta politiska kandidater, organisationer i det civila samhället (NGO:s) och internationella experter i Minsk. Valövervakningen sker i vissa utvalda delar av landet. Parlamentarikernas uppgift är att på plats i olika vallokaler övervaka valtillfället, försegling av röstsedlar och rösträkning.

De svenska deltagarna Kent Härstedt (S), Christian Holm (M), Marie Nordén (S), Åsa Lindestam (S), Monica Green (S) och Jasenko Omanovic (S) ingår i riksdagens OSSE-delegation.

– Valobservation är en förutsättning för en öppen och transparent valprocess och ger stöd till förbättring av valsystem, genom en opartisk och ärlig bedömning av val. Genom våra, valobservatörernas, närvaro i Vitryssland är syftet att granska valets genomförande så att det sker på ett transparent sätt och att med detta medverka till att förhindra valfusk, säger Kent Härstedt (S), vice ordförande för riksdagens OSSE-delegation.

Måndag den 24 september hålls presskonferens i Minsk om erfarenheterna från valet.

Källa: Riksdagen.