Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ekonomin åter i balans för Karolinska

Huddinge_sjukhus_ingång
Foto: Wikimedia

Bokslutet för 2012 visar positiva siffror för Karolinska Universitetssjukhuset. Ett kraftfullt åtgärdsprogram ledde till att det befarade underskottet på ca 300 miljoner kronor uteblev. Sjukhuset kan i stället visa upp ett plusresultat på 35 miljoner kronor.

– Det är oerhört bra och på gränsen till en bragd att Karolinska Universitetssjukhuset landar ekonomin för 2012 trots de dystra förutsättningarna i början av året, säger sjukhusdirektör Birgir Jakobsson. Detta gjordes samtidigt som vi har planerat inför det nya sjukhuset.

Under året har sjukhuset drastiskt minskat kostnadsutvecklingen för läkemedel och material. En annan åtgärd har varit att hejda ökningen av personalkostnaderna så att de ligger i nivå med vårdproduktionen.

– Där vi har behövt minska antalet medarbetare under året, har det skett genom naturliga avgångar och inom ramen för vår normala personalomsättning. Den minskade bemanningen ställer nu stora krav på att hitta nya arbetssätt så att vi kan utföra vår verksamhet på bästa sätt.

Under 2013 kommer Karolinska Universitetssjukhuset fortsätta att arbeta för att bibehålla en ekonomi i balans.

– Vi kommer att hålla ett hårt öga på kostnadsutvecklingen. Vi ska också fokusera på att sänka våra kostnader genom att förbättra vår kvalitet, säger Birgir Jakobsson.

Källa: Karolinska Universitetssjukhuset