Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Handlarna vill ha större löneskillnader

Två tredjedelar av handlarna tycker att lönespridningen i handeln är för liten. De flesta tycker att duktiga medarbetare med ansvarsfulla arbetsuppgifter borde få högre löneökningar.

I månadens Handelsbarometer har handlarna fått svara på frågor om lönerna inom handeln. 80 procent av handlarna vill att duktiga och högpresterande medarbetarna ska få störst löneökningar i framtiden. Endast en procent svarar att unga och nyanställda ska få störst del av kommande lönehöjningar. De flesta handlare svarar också att lägre ingångslöner skulle skapa fler jobb för ungdomar.

– Handlarna vill hellre höja lönerna för dem som är duktiga och tar stort ansvar än för nyanställda. Det är något som vi tar med oss i årets avtalsförhandlingar. Lönespridningen i handeln måste öka. Dessutom riskerar allt för höga ingångslöner att försvåra för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden, säger Dag Klackenberg, vd på Svensk Handel.

Uppåt från låg nivå i månadens Handelsbarometer
Handelsbarometern visar att handlarnas framtidstro har stigit sedan förra månaden, men framtidsindikatorn stannar trots det på ett lågt index, -18. Pessimismen är fortfarande stor vad gäller sysselsättningsutvecklingen i handeln. Däremot tror allt fler handlare att försäljningen kommer att öka de kommande tre månaderna.

– Handlarna brukar alltid se en ljusning framåt våren och uppgången beror till stor del på säsongsmässiga variationer. Men tyvärr ligger handlarnas förväntningar vad gäller försäljning och sysselsättning fortfarande på en oroväckande låg nivå, säger Dag Klackenberg, vd på Svensk Handel.

Källa: Svensk Handel.