Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SSU tar strid mot (S) och får tungt understöd av LO

Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU, har inför den socialdemokratiska partikongressen i april tagit strid för en 90-dagarsgaranti för att bekämpa Sveriges mycket höga ungdomsarbetslöshet. Tidigare har Östergötlands, Kronobersgs, Västernorrlands, Örebros och Skånes S-distrikt ställ sig bakom SSU:s krav. Nu får SSU tungt understöd när även LO:s styrelse med samtliga 14 medlemsförbund ställer sig bakom 90-dagarsgarantin.

– Det betyder självklart väldigt mycket för SSU att LO och dess samtliga medlemsförbund ställer sig bakom SSU:s krav. Tillsammans står SSU och LO enade i kampen mot ungdomsarbetslösheten och mot den moderatledda högerregeringen arbetsmarknadspolitik som lett till massarbetslöshet bland unga i Sverige, säger Gabriel Wikström, förbundsordförande för Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU.

Den socialdemokratiska partiledningen menar att en 90-dagarsgaranti som innebär att alla unga arbetslösa får insatser från första dagen och arbete, utbildning eller praktik inom 90 dagar innebär en för stor kostnad. SSU i sin tur menar dels att resurserna för en sådan garanti finns om inte skattesänkningarna fortsätter. Dels att de investeringar som vi inte gör idag för att minska ungdomsarbetslösheten kommer kosta samhället mycket mer i framtiden.

– Arbetsmarknadspolitik generellt och 90-dagarsgarantin i synnerhet är inte en kostnad för staten, det är en investering för såväl individen som får arbete som för samhället som får skatteintäkter. Därför tycker vi att vore det naturligt att socialdemokraterna ställer sig bakom en 90-dagarsgaranti på partikongressen i april, säger Gabriel Wikström, förbundsordförande för Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU.

Fakta
Om ungdomsarbetslösheten – siffror från SCB
Antalet arbetslösa i åldern 15 – 24 år i januari 2013: 147 000 (+ 5,7 % jämfört med motsvarande period 2012)
Antalet arbetslösa i åldern 15 – 24 år i januari 2013: 24,8 procent (+0,6 % jämfört med motsvarande period 2012)

Om SSU:s 90-dagarsgaranti
I det förslag till jobb- och utbildningskontrakt för unga som den socialdemokratiska partiledningen har presenterat börjar garantin gälla först efter sex månader. SSU:s 90-dagarsgaranti innebär att alla unga arbetslösa ska få insatser från första dagen och praktik, arbete eller utbildning inom 90 dagar.

Insatser för alla arbetslösa unga ifrån första dagen.Inom 90 dagar ska alla unga arbetslösa befinna sig i utbildning, praktik eller arbete.
Jobb enligt ”Västeråsmodellen” med avtalsenlig lön på halvtid och studier på halvtid.
Praktik hos privata eller offentliga arbetsgivare och studier på halvtid eller deltid.
Unga utan fullständiga gymnasiebetyg får tillgodogöra sig gymnasiekompetens med generös ersättning.
Gäller personer har socialbidrag eller som får annan offentlig ersättning. Ersättningarna villkoras med att utbildningskontraktet fullföljs.

Källa: SSU.