Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Studenten åter på plus

Kth
Foto: Wikimedia

För första gången sedan 90-talet går studentbudgeten inte back. Det beror främst på att studiemedlen ökat mer än kostnaderna. Trots detta är marginalerna för studenterna fortsatt mycket små. För unga som arbetar är den ekonomiska situationen däremot betydligt bättre. Här finns ordentligt utrymme att spara för framtida utgifter. Det visar beräkningar från Institutet för Privatekonomi, Swedbank.

Studenten som sökt och beviljats bostadsbidrag får närmare 1 070 kronor kvar varje månad efter att de nödvändigaste utgifterna är betalda. Utan bostadsbidraget är plusposten mer modest, 74 kronor. Studenter som inte arbetar extra utöver studierna är alltså fortsatt hänvisade till bostadsbidrag för att få visst utrymme i ekonomin. Det visar studentbudgeten i 2013 års utgåva av Ungdomsekonomen*. Se tabell 1.

– Senast studentbudgeten visade ett plus var i mitten av 1990-talet. Inte sedan dess har studiemedlet täckt de nödvändiga utgifterna för studenterna, säger Daniel Ragnegård, privatekonom på Institutet för Privatekonomi.

Förstärkningen av studentbudgeten de senaste åren kommer främst från stigande studiemedel. Lånebeloppet har ökat de senaste 10 åren med 39 procent. Under samma tid har inflationen endast ökat 13 procent.

– Studentekonomin hamnar visserligen på ett litet plus varje månad, men till priset av en ökad skuldbörda. Det innebär en ökad risk i privatekonomin och i längden en högre räntekostnad när lånet ska betalas tillbaka, säger Daniel Ragnegård.

Unga med jobb har utrymme för sparande

För unga med jobb ser den ekonomiska bilden helt annorlunda ut. Här finns ett stort överskott efter nödvändiga utgifter. Bäst är situationen för den som fortfarande bor hemma och arbetar. I Ungdomsekonomens budgetexempel blir det 8 600 kronor kvar efter fasta utgifter, varje månad. Se tabell 2.

– Unga bör kunna spara en stor del av överskottet, upp mot 5 000 kronor i månaden. Det är ett sparande som kommer att behövas i senare skeden i livet. Passa därför på att spara medan utrymme finns, uppmanar Daniel Ragnegård.

Även unga med ett eget boende har goda marginaler i sin ekonomi med över 5 000 kronor kvar efter nödvändiga utgifter. Det möjliggör ett sparande på höga nivåer som få kan nå upp till senare när kostnaderna vanligtvis ökar med familj och större boende.

Källa: Institutet för Privatekonomi, Swedbank.