Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mellofinal 2016: Favoritseger för Frans. Men har han någon chans i Eurovosion?

Frans. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.
Frans. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.

Efter en spännande omröstning så vann Frans årets Melodifestival med ”If I were sorry”. Men för en del andra favoriter gick det inte lika bra.

Publikfavoriten Frans blev vinnare i årets Melodifestival efter en spännande duell med Oscar Zia. Ace Wilder såg ut att ha en chans ett tag men blev ohjälpligt på efterkälken på upploppet, alltså när de sista poängen fördelades från svenska folket, och slutade som trea. Så Frans var ingen självklar segrare. Han fick bita på naglarna in i det sista. Både han och Oscar Zia. Frans är den yngsta vinnaren i Melodifestivalen sedan Carola vann med Främling 1983. Men Carola är fortfarande den yngste vinnaren i Melodifestivalens historia. Hon var 16 år när hon vann, Frans 17.
Lisa Ajax som är Idols yngsta segrare någonsin fick här nöja sig med en sjunde-plats med 56 poäng. Som jämförelse fick vinnaren 156 poäng. Men hon hade en otacksam placering i låtlistan. Hennes lågmälda ballad kom direkt efter Panetoz fartfyllda ballad ”Håll om mig hårt”. De kom inte så mycket bättre de heller, en placering under henne med 53 poäng.

I Globen 14 maj ska Frans försvara de svenska färgerna. Sverige är ju faktiskt det land som har flest segrar i Eurovisionsschlagerfinalen  näst efter Irland. Sverige har sex stycken segrar och Irland sju. Med Frans låt får vi nog vänta på den sjunde segern minst ett år till. ”If I were sorry” är för svag för att stå sig i konkurrensen. Mariette, som var med förra året med ”Don´t stop believing”, sa när jag intervjuade henne att hon tror att det är en låt som antingen kommer högt upp eller långt ner. Hennes favorit var Ace Wilder.

Tävlingen stod mellan sex ballader och sex poplåtar. De som tycktes vara stora favoriter, Samir och Viktor, kom på en jumboplats med 31 poäng. De fick noll poäng av den internationella juryn.

I år är det 15-års-jubileum för nya mellot. Ett sätt att fira det har varit att varje avsnitt ha med någon äldre kändis som Gina Dirawis gästprogramledare. Som Henrik Schyffert i Norrköping. Men på den sista och slutliga deltävlingen ville de ha med någon som representerade framtiden. Och det fick bli en känd youtuber i form av William Spetz. Som youtuber är han nästan exakt lika gammal som Gina Dirawi så det passade ju bra att de jobbade ihop. Hon blev ju också känd genom Youtube. Hela showen inleddes med en kul travesti på Tennysons Nyårsdikt; ”Ring Sverige Ring”.

Eftersom Frans är under 18 fick han spruta Herrljunga cider istället för riktig champagne vid segerceremonin på scenen som inledning på efterfesten.
På efterfesten sen kunde man bland annat se två av tjejerna från Dolly Style dansa omkring vilt. Och det dök upp en del andra kändisar, som Timotej, Charlotte Perelli, Marielle och Michael Bindefeld. Dessutom dök det upp några politiker från Moderaterna, bland annat partiledaren Anna Kinberg-Batra som passade på att sola sig i glansen från Oscar Zia. Den före detta statsministern och utrikesministern Carl Bildt var där också med sin hustru Maria Corazza-Bildt. Han snäste av Aftonkuriren när vi bad om en intervju.