Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En vecka med cowboys i Australien

Foto: Emma Lidman.
Foto: Emma Lidman.

Här kommer en krönika om en vecka med cowboys i Australien av Emma Lidman. Hon tvekade lite först, men kunde inte tacka nej efter fått förfrågan åka på ett cowboyevent… Läs om hennes äventyrliga vecka här.

När jag först blev tillfrågad om jag ville följa med ut i ”the outback” i Australien och rapportera från ett event fyllt av cowboys så var min första tanke ”aldrig i livet!”. Jag hade fördomen att cowboys är odrägliga och rätt otrevliga, men min äventyrliga sida fick mig till slut att tacka ja. Några veckor senare åkte vi mot Capella, en stad på ca 1000 personer som ligger i Queensland. I Capella är luften så torr att det rinner tårar ifrån ögonen, solen lyser så starkt att du måste ha solglasögon för att kunna se och marken är så torr att det omöjligt skulle kunna gå att odla något där.

Vi bor på en camping fyllt av hästar, cowboys och hundar. Det är så pass stark cowboy-kultur att det känns som att leva i en westernfilm. Den Australiensiska dialekten är så stark att vissa måste prata långsamt med mig för att jag ska förstå vad dom säger. Eventet jag och min kollega rapporterade ifrån var Australian Team Roping Associations nationella finaler. Team Roping går ut på att två personer tävlar i ett team för att fånga en tjur. En av dom fokuserar på att få repet runt hornen, den andra fokuserar på att fånga tjurens bakben. Det är en rätt tuff sport, både för djuren och för människorna.

Efter att ha spenderat några dagar på campingen så insåg jag att sporten handlar om så mycket mer än att fånga tjurar. Jag reagerade snabbt på stämningen, som visade sig vara väldigt trevlig, nästan så trevlig att den kändes falsk. Vad jag trodde var ett event med fulla cowboys, visade sig vara en vecka med fokus på familjen. Jag blev väldigt ställd och imponerad, då mina fördomar hade motbevisats. Jag gjorde många intervjuer under veckan och en man vid namn Walt Lucas berättade att han var lika imponerad som mig.

Walt Lucas. Foto: Emma Lidman.
Walt Lucas. Foto: Emma Lidman.

Walt är 75 år gammal och har hållit på med team roping i över 40 år. Det här är första gången på 40 år som han besöker ett team roping event och han berättar för mig att han är glatt förvånad över sportens positiva utveckling. När han började med team roping så var den dominerad av män. Idag tävlar barn med vuxna, tjejer med killar. Fokusen ligger på talangen och inte på kön eller ålder.
”I dessa typer av event så kan tjejer svinga repen precis lika bra som killar. Man ser unga tonårstjejer gå ut i arenan och tävla med mästare. I vilken annan sport ser man det?” frågar Walt mig.

Jag ställer mig själv frågan, i vilken annan sport kan man det? Inte i fotboll, hockey eller rugby i alla fall. Jag åker hem från Capella med en helt ny inställning till cowboys, och tackar mig själv för mig själv för min äventyrliga sida.

Text: Emma Lidman.