Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Historisk uppgörelse för att skydda Arktis mot skadligt fiske

Icebergs_in_the_High_Arctic_-_20050907
Foto: Wikimedia

Några av världens största företag i fiskebranschen lovade i går att inte expandera torskfisket till tidigare orörda områden i Barents hav.

Det är historiskt att en hel bransch har enats på bred front om att inte expandera miljöskadlig verksamhet i Arktis. Bottentrålarna har varit på väg in i nya känsliga områden, men det blir det nu stopp för, säger Frida Bengtsson, ansvarig för havsmiljöfrågor på Greenpeace i Sverige.

Tidigare i år kunde Greenpeace avslöja att fartyg fiskar med bottentrål allt längre norrut i Barents hav i takt med att isen smälter, och ödelägger känslig miljö. Efter avslöjandet har förhandlingar ägt rum mellan Greenpeace och företag som fångar och säljer fisk. Resultatet är dagens avtal om att inte expandera bottentrålning efter torsk till orörda delar av Barents hav. Området som omfattas av avtalet är större än Sverige, Norge, och Finland tillsammans.

De som undertecknar avtalet är bland annat McDonald’s och stora internationella varumärken som Tesco, Iglo och Young’s Seafood, tillsammans med Espersen (Europas största producent av frusen fisk), ryska fiskekoncernen Karat Group och den norska fiskeflottans organisation Fiskebåt. Därför påverkar detta i princip all torsk från Barents hav som säljs i Sverige.

Detta frivilliga åtagande från branschen är särskilt viktigt mot bakgrund av att den norska regeringen ännu inte har tagit ansvar för att inrätta marina reservat. För bara några veckor sedan hade den arktiska havsisen en rekordliten utbredning för årstiden. Med den snabba minskningen av havsis behövs nytt lagligt skydd för det här havsområdet, säger Frida Bengtsson.

Det inrättas nu en dialog mellan bland annat fiskeindustrin, norska regeringen och Greenpeace för att förvalta avtalet i praktiken. Greenpeace fartyg Arctic Sunrise kommer att åka till det här området i sommar för att bevaka att fiskeindustrin håller vad de lovar.

Källa: Greenpeace