Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Åtgärder för fler uppklarade brott

Antalet brott som polisen klarat upp har minskat hittills i år, bland annat beroende på många grova våldsbrott. Fler anställda och bättre teknik är några åtgärder som ska vända resultatet.

− Att hjälpa alla människor som utsätts för brott är en av polisens viktigaste uppgifter. Den här resultatutvecklingen är sämre än vad vi förväntade oss när vi gick in år 2016. Vi ska vara i ett annat läge vid samma tid nästa år, säger Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef och chef för polisens nationella operativa avdelning.

Hittills i år, januari till juli, har antalet ärenden som polisen redovisar till åklagare minskat med 7,3 procent. De prelimininära siffrorna för augusti indikerar en ytterligare försämring. Nedgången syns i alla polisregioner och i alla brottskategorier. Minskningen är procentuellt störst för stölder, skadegörelse och bedrägerier.

− Vi är självklart inte nöjda. Vi har haft ett kämpigt år och det är bara att konstatera att vi inte räcker till just nu. Läget i utsatta områden blev värre än förväntat i år med många grova våldsbrott kopplat till gängkriminalitet. Brotten är svårutredda och kräver mycket resurser. Vår omorganisation innebär också att det har blivit stökigt, vilket har minskat förmågan att utreda brott, säger Mats Löfving.

Fler civila utredare
Polisen arbetar nu med ett åtgärdspaket för att öka resurserna till utredningsverksamheten, utveckla arbetsmetoderna och förbättra teknikstödet. Det handlar om ett 20-tal åtgärder som har satts igång sedan starten för den nya Polismyndigheten.

− En viktig åtgärd är att vi anställer fler civila utredare. Målet är att ta in ytterligare 700 civilanställda innan årsskiftet, men det tar tid att rekrytera så vi får se hur långt vi kommer i år. Om vi får de resurstillskott vi har begärt av regeringen kan vi fortsätta satsningen nästa år, säger Mats Löfving.

För att förbättra de utredningsåtgärder som vidtas när en anmälan upprättas förstärks bemanningen och kompetensen vid polisens kontaktcenter (PKC). Ett intensivt arbete bedrivs också för att effektivisera flödena i hela utredningsorganisationen.

Bättre teknikstöd
− Ett strategiskt viktigt område är att förbättra teknikstödet. Vi har delat ut 10 000 smarta mobiler som gör att poliser i yttre tjänst kan utföra fler utredningsåtgärder ute på gatan. Vi gör också uppgraderingar i de IT-system som används av brottsutredande personal, säger Mats Löfving.

Ytterligare åtgärder som är i gång handlar om att förbättra möjligheterna att klara upp seriebrottslighet och att hitta effektivare sätt att samordna ärenden med brottsaktiva personer som är misstänkta för många brott.

− Omorganisationen hittills har påverkat utredningsresultatet negativt. Samtidigt skapar reformen förutsättningar att driva igenom förbättringsåtgärder på ett effektivare sätt. När vi jobbar med ett tydligare nationellt perspektiv kan vi minska skillnaderna mellan olika delar av landet, vilket har varit och fortfarande är ett problem. Vi kan också bättre prioritera de viktigaste utvecklingsområdena, säger Mats Löfving.

Nyhet från

Polisen