Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Regelbundna temperaturkontroller är inte tillräckliga för att säkerställa vattenhygien

Anolytech, ledande inom desinficering, uppmärksammar behovet av en mer omfattande strategi för att effektivt hantera legionellarisker i vattensystem. Sandra Lindström, företagets VD, betonar att det är otillräckligt för fastighetsägare att enbart förlita sig på temperaturkontroller för att skydda mot legionella.

Många fastighetsägare förlitar sig på att upprätthålla en vattentemperatur som är över 50 grader, i tron om att detta hindrar tillväxten av legionellabakterier. Dock är detta inte en garanterad metod. Samtidigt är där många fastighetsägare som inte ens regelbundet testar sina vattensystem för just legionella, vilket innebär att man saknar faktisk kunskap om vattenkvaliteten. ”Utan regelbundna legionellatester har vi ingen verklig uppfattning om hur väl våra vattenhanteringssystem faktiskt skyddar mot hälsorisker,” säger Sandra.

Boverkets byggregler (BBR) innefattar att i ledningssystem, inklusive värme- och varmvattencirkulationssystem (VVC-system), får temperaturen inte understiga 50 grader Celsius i fastigheter som omfattas av BBR.

Stefan Fischlein, grundare av Anolytech, tillägger: ”Många av våra kunder har investerat stora belopp i att uppgradera sina vatten- och värmesystem innan de vänt sig till oss. Detta för att möta Boverkets temperaturkrav. Ett exempel är Lindbäcks Fastigheter, som efter gjort stora investeringar i nya undercentraler, lyckades nå upp till rätt temperaturer men fortfarande kämpade med kvarstående legionella.”

Enligt det nya dricksvattendirektivet är det krav på att förekomsten av legionellabakterier ska vara mindre än 1 000 CFU per liter. Direktivet fastställer även att dricksvattnet ska vara hälsosamt och rent. Sveriges miljöbalk, specifikt 9 §, förtydligar ytterligare att bostäder och lokaler för allmänna ändamål ska brukas på ett sådant sätt att olägenheter för människors hälsa inte uppstår och att dessa miljöer ska hållas fria från ohyra och andra skadedjur. Det innebär att fastighetsägare är lagligt ansvariga för att säkerställa säkert vatten för alla som använder fastigheten och kan hållas ansvariga om någon blir sjuk, oberoende av antalet bakterier vid en provtagning.

“Många vill ha ett gränsvärde att förhålla sig till, men finns det bakterier i vattnet så finns risk för sjukdom. Man måste börja med att regelbundet testa sina vattensystem för att ha något att förhålla sig till. Där kan vi hjälpa till med antingen snabb- eller labbtester,” tillägger Stefan.

Anolytechs desinfektionssystem ger en kontinuerlig desinficering som erbjuder ett heltäckande skydd mot legionella och andra mikroorganismer. Genom att använda Anolytechs lösningar kan fastighetsägare försäkra sig om att deras vattenhanteringssystem möter de lagstadgade kraven för vattenhygien. Anolytechs lösning följer Livsmedelsverkets regler och påverkar inte dricksvattenkvalitén, vilket innebär att man kan använda vattnet som vanligt.

”För de fastighetsägare som söker en långsiktig och hållbar lösning för att hantera legionellaproblematik erbjuder Anolytech inte bara innovativa produkter utan en komplett tjänst som anpassas efter varje unikt behov,” avslutar Sandra.

Källa: Anolytech

Foto: Anolytech