Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

De tio boktitlarna i Läsrörelsens stora nationella lässatsning presenterades på Bokmässan

Foto: Läsrörelsen .
Foto: Läsrörelsen .

Läsrörelsen samarbetar med David Lagercrantz i läsprojektet Berättelser som förändrar i 100 högstadieskolor och 100 gymnasieskolor. Minst 35 000 elever från hela landet kommer att delta. Projektet har möjliggjorts med stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse och i samarbete med Svenska barnboksinstitutet och MTM – Myndigheten för tillgängliga medier.

BERÄTTELSER SOM FÖRÄNDRAR
Läsrörelsen inledde under 2016 ett samarbete med författaren David Lagercrantz som donerat ett ansenligt bidrag för en lässatsning i 100 högstadieskolor och 100 gymnasieskolor, från norr till söder. Projektet Berättelser som förändrar ska lyfta fram berättandet i skönlitteratur, biografier och serier.

David Lagercrantz blev en av landets främste läsfrämjare med utgivning av boken Jag är Zlatan Ibrahimović, vilket han beskrivit som det finaste som hänt i hans yrkesliv. Han har sedan dess varit djupt engagerad i frågan hur vi ska få en ny generation och nya målgrupper att läsa och ta del av berättelser som förmår gripa tag och förändra. David Lagercrantz deltar aktivt i projektet.

– Vi växer genom att läsa! Böcker skärper vår blick och vår empati. Jag tror få saker kan överbrygga gapet mellan ”ett vi och ett dom” i samhället som god litteratur, säger författaren David Lagercrantz.

TITLAR

De tio titlar som ingår presenterades på ett seminarium på Bokmässan lördag 24 september. För urvalet står projektets huvudpedagog Ann Boglind, universitetslektor i svenskämnets didaktik vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet. Urvalet har skett bland annat i kontakt med en referensgrupp av skolungdomar från olika delar av landet.

Ajar, Emile: Med livet framför sej (Norstedts)
Green, John: Förr eller senare exploderar jag (Bonnier Carlsen)
Kieri, Katarina: Mellan dig och dig (Rabén & Sjögren)
Lagercrantz, David: Jag är Zlatan Ibrahimovic (Albert Bonniers Förlag)
Lowry, Louis: Den utvalde (Natur & Kultur)
Nauman, Cilla: Kulor i hjärtat (Alfabeta Bokförlag)
Schiefauer, Jessica: När hundarna kommer (Bonnier Carlsen)
Rosoff, Meg: Så har jag det nu (Brombergs)
Unenge Johan: Mitt extra liv – en serieroman (Bonnier Carlsen)
Zusak, Markus: Boktjuven (B. Wahlströms)

– Jag tror att dessa böcker kan fungera både som spegel och fönster för ungdomarna. En spegel där de ser och finner sig själva, men också ett fönster där de blickar ut och får erfarenhet av andra livsvillkor och levnadsförhållanden, säger Ann Boglind, projektets huvudpedagog.

En konferens anordnas för alla berörda skolledare i januari och 20 inspirations- och utbildningskonferenser för hundratals lärare och skolbibliotekarier under 2017.

En central person i projektet är också Johan Unenge, författare, serietecknare och Sveriges förste läsambassadör och läscoach.

– Vi tror oss veta att inget liknande projekt har genomförts i Sverige bland elever i högstadie- och gymnasieskolor. Läsrörelsen har byggt upp en bred erfarenhetsbank som vi utgår ifrån, säger Läsrörelsens ordförande och projektledare Elisabet Reslegård.

Källa: Läsrörelsen .