Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Polisen i europeisk aktion mot människohandel

Ett ärende om människohandel, två om koppleri samt 13 ärenden om köp av sexuell tjänst. Det blev resultatet i Sverige då polisen deltog i en gemensam aktionsvecka mot människohandel för sexuell exploatering tillsammans med ett stort antal EU-länder.

– Oftast tar det lång tid att hitta den här typen av ärenden. Att på så här kort tid hitta så många är ett bra resultat, säger Per Englund, kriminalinspektör på nationella operativa avdelningen till polisen.se.

Aktionen pågick 10-16 oktober och ingick i en större operation som heter Ciconia Alba med fokus på bland annat människosmuggling, människohandel, illegala droger och it-brottslighet. De gemensamma aktioner som har genomförts är beslutade inom ramen för EU:s satsning på att bekämpa den mest samhällhotande organiserade brottsligheten inom EU, EMPACT.

– Vi har haft flera sådana här operationer tidigare och då har vi bara rapporterat något eller några brottsoffer. Den här gången har vi avslöjat brottslighet som resulterat i anmälningar av högre straffskala, alltså människohandel och koppleri, säger Per Englund.

Sammanlagt i operation Ciconia Alba identifierades 529 offer för människohandel. Nationaliteten på offer och gripna visar att människohandelsnätverk från Nigeria, Asien och Östeuropa är de mest aktiva i EU.

EU-medlemsstater samarbetade i operationen Ciconia Alba med 24 länder utanför EU.

Källa: Polisen