Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenska företag köper råvara från hotad skog i Ryssland

Foto: Wikimedia

Träd från ett av Rysslands största områden med orörd naturskog blir till papper och andra konsumentprodukter – trots ett beslut om att området ska skyddas. Svenska företag finns bland köparna av råvara från området, enligt en rapport från Greenpeace i Ryssland.

Tre fjärdedelar av ett stort område med naturskog i nordvästra Ryssland, Dvinskij-skogen, hotas av avverkningar. Tre skogsföretag har fått licenser för avverkningar i området, och Greenpeace-rapporten Eye of the Taiga visar att virket därifrån hamnar i varor från många kända företag i bland annat Europa och Amerika.

De svenska företagen SCA och Arctic Paper samt svensk-finska Stora Enso finns bland köparna av pappersmassa och andra råvaror från Dvinskij. Även företag som McDonald’s, Nestlé, PepsiCo, Auchan och Smurfit Kappa har en koppling till området.

De här företagen har möjlighet att rädda värdefull naturskog genom att sluta köpa råvaror från företagen som avverkar i Dvinskij-skogen, säger Lina Burnelius, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace i Sverige.

År 2011 beslutade regionala myndigheter att etablera ett reservat i Dvinskij-skogen – men skyddet finns i praktiken ännu inte på plats. Det föreslagna reservatet täcker större delen av ett enormt intakt skogslandskap på 835 000 hektar, som är ett viktigt habitat för flera hotade arter i Archangelsk-regionen i nordvästra Ryssland.

Sedan år 2000 har ett område som är större än Luxemburg gått förlorat i Dvinskij-skogen. Denna värdefulla skog spelar en avgörande roll i ett globalt ekosystem, men blir till papper och förpackningar som man kan hitta i butiker runtom i världen, säger Lina Burnelius.

Det norra skogsbältet – den boreala skogen – sträcker sig från Sverige och Finland genom Ryssland och Kanada. I detta stora ekosystem går stora intakta skogslandskap förlorade varje år när skogsbolag expanderar in i tidigare orörda områden; mellan åren 2000 och 2013 förlorades 2,5 miljoner hektar per år. Hälften av den här förlusten äger rum i Ryssland.

Den ryska regeringen har utropat år 2017 till året för skyddade områden. Om de menar allvar med det måste de genast ge Dvinskij-skogen ett fullständigt skydd mot avverkningar, säger Lina Burnelius.

Greenpeace har skrivit till de företag som pekas ut i rapporten, och uppmanar företagen att ansluta sig till kampen för att rädda Dvinskij-skogen och andra skogar med höga naturvärden runtom i det norra skogsbältet.

Källa: Greenpeace