Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tuffa förhandlingar om fisket väntar i Bryssel

På måndag och tisdag den 11 och 12 december deltar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ministerrådsmötet för jordbruk- och fiskerifrågor. Under mötet i Bryssel kommer bland annat 2018 års fångstbegränsningar av de kommersiellt sett viktigaste fiskbestånden i EU:s vatten att beslutas. Det kommer även att förhandlas om ett förbud av ålfiske.

I början av nästa vecka möts EU:s jordbruk- och fiskeriministrar i Bryssel för att avsluta förhandlingarna om fiskemöjligheterna i Atlanten och Nordsjön under 2018. EU-kommissionen har till årets möte lagt till ål på en lista med fiskar med fångsförbud. Förslaget gäller ett förbud att fiska ål större än 12 cm.

För regeringen är det viktigt att besluten fattas i linje med målen för EU:s reformerade fiskeripolitik. Fiskemöjligheterna ska vara i linje med målen om ett maximalt hållbart fiske och den vetenskapliga rådgivningen ska ligga till grund för besluten.

Beträffande ål anser regeringen att situationen är mycket allvarlig och att det är viktigt att kommissionen vidtar långsiktiga åtgärder bl.a. genom en skärpning av den befintliga ålförordningen och prioriterar uppföljningen och efterlevnaden av de nationella ålförvaltningsplanerna.

Vid mötet kommer det även att hållas en första diskussion om kommissionens meddelande om den framtida gemensamma jordbrukspolitiken.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht representerar Sverige under förhandlingarna.

Källa: Näringsdepartementet