Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svensk välfärd väcker internationellt intresse

Megastaden Seoul med nästan 25 miljoner invånare vill inspireras av den svenska samhällsmodellen. En stor delegation från Seoul Metropolitan Government besöker därför Södertörns högskola och Stockholm 5–12 september för att informeras om svensk välfärd.  

–Det är väldigt roligt att Seouls ledning har valt att studera Sverige med Södertörns högskolas hjälp för att få inspiration till hur deras megastad kan utvecklas, säger Gustav Amberg, rektor vid Södertörns högskola.

Programmet som Södertörns högskola satt ihop åt den sydkoreanska delegationen ska ge en introduktion till Sveriges välfärdssystem, dess historia och hur det fungerar idag. Flera olika teman kommer att tas upp, men jämställdhetens betydelse för välfärden kommer att löpa som en röd tråd under besöket. I föreläsningar och studiebesök kommer delegationen att göra fördjupande nedslag i svensk äldre- och barnomsorg, utbildning, familjestöd och socialförsäkringssystemet. Programmet tar även upp komplexiteten i välfärden, hur den organiseras och hur beslut fattas.

– Vi ser fram emot att dela med oss av den kunskap som finns här på Södertörns Högskola och är glada att så många av samhällets institutioner och aktörer kan ta emot oss på studiebesök säger adjunkt Sofia Ågren som ansvarar för programmet.

Södertörns högskola strävar efter att bygga upp ett internationellt nätverk för kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Uppdraget från Seoul Metropolitan Government är en del i det arbetet.

–För oss är det naturligt att göra den här typen av utbildningar, säger Matilda Lindgren, internationell samordnare vid Södertörns högskola. Genom att lära av varandra kan vi tillsammans bli bättre på att möta framtidens välfärdsutmaningar.

Källa: Södertörns högskola