javplatform

Tufft för världens parkvakter – drygt 100 dog förra året

Inlagd av on okt 12th, 2018 Sparad i Utrikes. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Doreen Adongo, parkvakt i Nairobi, Kenya. Foto: Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Doreen Adongo, parkvakt i Nairobi, Kenya. Foto: Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Att skydda natur och djur är minst sagt riskfyllt. I fjol mördades 107 parkvakter i Asien och Afrika – nästan hälften av tjuvjägare. Det var en ökning från 101 personer året före och på tio år har cirka 900 parkvakter fått sätta livet till. Det visar den största undersökningen någonsin om läget i Afrika och Asien för dem som skyddar naturen. Rapporten publiceras av WWF inför ett globalt möte om handel med hotade arter 11-12 oktober i London.

Parkvakterna har ofta dålig lön och få sociala förmåner. Varje dag riskerar de livet för att skydda naturen. Under det senaste årtiondet har ett knappt tusental av dem dödats och många fler skadats. I flera länder i Afrika pågår närmast ett krig mellan parkvakter och tjuvjägare, ibland med armén och olika milisgrupper inblandade.

– Parkvakterna riskerar varje dag sina liv för att försvara naturen och dess fantastiska arter som vi alla är beroende av. Det är på tiden att vi står upp och ger dem det stöd och respekt de förtjänar. Idag jobbar de ofta utan utbildning, resurser och utrustning och kämpar mot sjukdomar och tjuvskyttar, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Arbetsförhållandena för ländernas parkvakter (som till cirka 94 procent är män och 6 procent kvinnor) är ofta usla runt om i världen. 82 procent av de intervjuade tycker att deras jobb är farligt på grund av de stora riskerna med tjuvjägare. 14 procent har skadats allvarligt i jobbet. 60 procent saknar rent vatten under patrullering och en fjärdedel drabbas regelbundet av malaria, på grund av brist på myggnät.

Det visar rapporten Life on the Frontline 2018 som bygger på intervjuer med 4600 parkvakter från 294 platser i 17 länder i Central och Östafrika och Asien (1 juli 2017-1 juli 2018).

– Att förbättra förhållandet mellan parkvakterna och samhällen omkring står högt på dagordningen. Det går inte att skydda områden utan stöd från lokalsamhället och ursprungsbefolkningar. Vi behöver bygga partnerskap på olika nivåer och regeringarna måste aktivt ge sitt stöd för att lyckas, säger Rohit Singh, som ansvarar för WWFs arbete med att stoppa tjuvjakten gobalt, och är ordförande för Ranger Federation of Asia.

Senast i april i år mördades 5 parkvakter i Kongo.

 

Andra resultat är:

 • Brist på grundläggande behov som skydd och rent vatten vill 6 av 10 intervjuade lyfta fram i strålkastarljuset.
 • En majoritet arbetar genomsnitt över 76 timmar per vecka, dag som natt, för mindre
  än 9 US-dollar per dag (cirka 82 kronor)
 • 82 procent av de intervjuade tycker att deras jobb är farligt på grund av de stora riskerna med tjuvjägare
 • 50 procent saknar livförsäkring för sin familj vid dödsfall
 • 38 procent anser att de inte hade fått adekvat träning
 • 59 procent saknar grundläggande kommunikationsutrustning under patrullering
 • 45 procent får betala för sin uniform och 35 procent köper sina egna stövlar.
 • Endast 38 procent av de gifta parkvakterna (75 procent) kan leva med sina
  familjer på grund av långa arbetstider, dåliga transporter och arbetsförhållanden
 • 80 procent efterlyser stöd från både myndigheter och lokalsamhället
 • En av tre personer har utsatts för mobbning och trakasserier och 9 procent har upplevt fysiskt våld

 

Fakta: Rapporten Life on the Frontline 2018  har tagits fram av WWF i samarbete med organisationen Ranger Federation of Asia, Thin Green Line Foundation och University of Central Florida.

 

Svenska WWF har bidragit till finansieringen av studien. Svenska WWF-faddrar bidrar till parkvakter ibland annat Selous i Tanzania med kikare, uniformer, skor, kamerafällor, mobiltelefoner mm. WWF har också köpt in små övervakningsflygplan mot tjuvjakten.
http://www.wwf.se/wwf/1697862-radda-selous-mot-parkvakterna-george-och-said

Källa: WWF

Kommentarer är avstängda