Klimataktivister i Slovakien släpps fria

En grupp människor. Foto: Greenpeace
Foto: Greenpeace

Greenpeace välkomnar beskedet från den slovakiske åklagaren om att frisläppa de 12 klimataktivister, som varit frihetsberövade i mer än 6 dygn efter en fredlig protest mot kolindustrin i Slovakien. Åklagaren menar att “det saknas skäl för frihetsberövande”, men aktivisterna riskerar fortfarande åtal.

Medan vi är glada över att de här 12 modiga kvinnorna och männen släpps är det absurt att de fortfarande riskerar åtal för en fredlig protest mot en industri som innebär ett verkligt hot mot mänskligheten. De verkliga brottslingarna är de som hindrar en övergång från klimatvidrig utvinning och förbränning av brunkol, inte 12 unga aktivister som stod upp för vår framtid. Vi tackar aktivisterna och fortsätter att ge dem vårt stöd, precis som hundratals människor som protesterat för deras frisläppande världen över gjort. Vi vet alla att yttrandefriheten och att skydda vår planet går hand i hand, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace i Sverige.

Aktivisterna är för närvarande misstänkta för att ”avsiktligt ha äventyrat verksamheten för en allmäntnyttig facilitet”, dvs. en kolbrytningsanläggning. De 12 aktivisterna – från Slovakien, Tjeckien, Finland, Tyskland och Belgien – hängde banderoller på en kran vid ett slovakiskt brunkolsbolag. Protesten skedde i samband med en ny FN-rapport om de allvarliga effekterna av klimatförändringar, och som svar på en överenskommelse mellan den slovakiska regeringen och brunkolgruvan.

Klimatvetenskapen är tydlig: vi har 12 år på oss att förhindra katastrofala klimatförändringar. Under FN:s klimamöte i Polen måste våra politiker ta tag i denna hårda verklighet. Flera länder kräver redan snabbare åtgärder och ansvarstagande, och vi ser nu människor som över hela världen protesterar mot klimatskadliga fossila bränslen, avslutar Frode Pleym.

Källa: Greenpeace