Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny studie visar att rökning orsakar genetiska förändringar

Foto: Dave Hull
Foto: Dave Hull

Ny studie visar att rökning orsakar genetiska förändringar. Men man kan inte få samma inverkan på snus.  Forskare vid Uppsala universitet har studerat hur gener som påverkas av tobak och snus, och nu studie publicerad i tidskriften Human Molecular Genetics.

Det är själva förbränningen av tobak i cigaretter som orsakar en ökad risk för sjukdom, och inte tobaken i sig, ford forskare från Uppsala Universitet. Det får oss att tro att det inte tobaken i sig är orsaken till genetiska förändringar, men det kan finnas ämnen som uppstår vid förbränning av det. Eller så kan det vara olika tillsatser som finns i cigaretter, säger Åsa Johansson, som ledde studien. Det är allmänt känt att rökare har en ökad risk att utveckla diabetes, flera former av cancer, nedsatt immunförsvar och lägre spermiekvaliteten hos män. Forskere vid Uppsala har genomfört tester på 1069 personer, och resultatet visar att alla 95 gener i dessa rökare hade abnormiteter.

Detta stöds också av professor Helge Waldum vid institutet för cancerforskning och molekylär medicin vid NTNU, som säger att försök på råttor visar att förbränningsfasen leder till genetiska förändringar och allvarliga sjukdomar.

I snusare fanns det ingen motsvarande förändring. Karl Erik Lund, forskningsledare för forsknings tobak vid Institutet för Drogmissbruk (SIRUS), säger att det finns 50 sviter därav orsakade av rökning, varav 20 av dessa är dödlig. Snus är ingalunda riskfria, men Lund ingen eller i värsta svag korrelation till allvarliga sjukdomar såsom KOL, cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Källa: Swedish Match och Uppsala Universitet