Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

EU tar ett stort kliv för att möjliggöra hållbar kemi

Foto: NGU
Foto: NGU

I forra vecka tog EU ett historiskt kliv mot att skapa en konkurrenskraftig industri inom EU. Då antog den nämligen sin nya strategi för att förnya industripolitiken – ”For A European Industrial Renaissance”. För första gången lyfts tillgången till bio-baserad råvara fram som en viktig fråga.

Tillgången till bio-baserad råvara till världsmarknadspris lyfts fram av kommissionen som en av fyra prioriterade lösningar på hur den europeiska industrin ska moderniseras. Eftersom dagens etanol-baserade produktion banar vägen till skogsbaserad kemi, är detta extra viktigt för Sveriges industriella utveckling.

Höga importtullar på bio-etanol är ett av de största hindren för den gröna kemins tillväxt i Sverige och Europa idag. Därför blir det oerhört avgörande att strategin omsätts i konkreta lösningar för industrin, så snart det är möjligt.

På SEKAB har vi många planer och idéer på hur den gröna kemin ska kunna skalas upp. Även om vår långsiktiga vision är att använda inhemsk råvara från till exempel skog, är vi helt beroende av importerad etanol på kort och medellång sikt för att kunna utveckla den bio-baserade verksamheten. Under nuvarande tullregler betalar europeiska företag motsvarande 50 procent tull på importerad etanol, medan våra konkurrenter i andra delar av världen betalar noll eller några procents tull. Produktionen sker därför idag till stor del i andra delar av världen.

Under de nuvarande tullreglerna har företag i länder som Kina och Brasilien ett enormt försprång. Därför skickade vi också ett brev till EU-kommissionens ordförande Barroso i torsdags, för att få besked om vilka konkreta åtgärder EU-kommissionen nu kommer att föreslå för att möjliggöra en snabbare utveckling. Vi ser fram emot en spännande tid, där vi tror att våra visioner nu har en betydligt större möjlighet att bli verklighet.

Källa: Sekab