Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Situationen allt mer desperat för barnen i Gaza

Pojkar bland rasmassor Foto: Jozef Nateel/Save the Children.
Pojkar bland rasmassor
Foto: Jozef Nateel/Save the Children.

Var tredje skadad och vart femte dödsoffer i Gaza är ett barn. Rädda Barnen kräver ett omedelbart och permanent eldupphör och ett slut på det våld som orsakar ett enormt lidande för barn och deras familjer i både Gaza och i Israel.

Rädda Barnen finns på plats i Gaza sedan 1973 och står tillsammans med andra organisationer redo att öka hjälpinsatserna, men säkerhetsläget gör arbetet mycket svårt och farligt. Det krävs vapenvila för att nå barn och deras familjer med den hjälp de så desperat behöver. Det råder brist på det mesta och en majoritet av befolkningen saknar nu tillgång till rent vatten och sanitet.

Rädda Barnens team är berett att så fort som säkerheten tillåter distribuera vatten, tält och hygienartiklar till de hårdast drabbade barnen och deras familjer. Det behövs också barnvänliga platser där utbildad personal kan hjälpa barnen att hantera sina upplevelser.

– Drygt halva Gazas befolkning är barn och för dem är situationen obegriplig och skrämmande. De vuxna lever under enorm stress och har därför svårt att tillgodose barnens behov, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen.

Det finns i praktiken inte någonstans att fly då gränserna är stängda. Gaza är ett av världens mest tätbefolkade områden och barnen är skyddslösa. Över 100 000 människor har tvingats att lämna sina hem och de flesta söker skydd och bosätter sig i skolor. 70 000 barn beräknas vara i behov av psykosocialt stöd till följd av sina upplevelser och antalet ökar för varje dag. Många har redan tidigare upplevt stark emotionell stress till följd av de senaste årens konflikter.

– Redan innan den pågående konflikten blossade upp levde många familjer under mycket svåra förhållanden. 80 procent av befolkningen är beroende av humanitärt bistånd och undernäring och bristsjukdomar är vanligt bland barnen i Gaza, säger Elisabeth Dahlin.

Källa: Rädda Barnen.