De var trötta på klichéartat övervåld i svensk kriminallitteratur och skrev därför Singöspionen.

Singöspionen debut av  Anders Gustafson och Johan Kant. Foto: Bokfabriken .
Singöspionen debut av Anders Gustafson och Johan Kant. Foto: Bokfabriken .

Bokidén föddes på Johan Kants landställe på Singö i Roslagen. Där diskuterade han och Anders Gustafson dagens kriminalromaner och kom fram till att många läsare nog var trötta på törstiga manliga kriminalpoliser, psykopatiska seriemördare och slentrianmässigt splatter. De beslöt sig därför för att skriva Singöspionen med den, för genren, udda hjältinnan kriminalinspektör Solbritt Andersson.

Bokens handling i kort
Den 62-åriga kriminalinspektören Solbritt och hennes man Rune har förverkligat sin dröm och köpt en sommarstuga på Singö i Roslagen. Av en granne får de höra talas om Singömordet, som skett på den närbelägna marinbasen 1986, strax efter att Olof Palme mördades. Trots att anläggningen var välbevakad lyckades gärningsmannen försvinna utan ett spår, och mordet är ännu ouppklarat.

Under sin semester kan Solbritt inte låta bli att göra egna efterforskningar. Sökandet efter sanningen sätter igång hänsynslösa krafter, beredda att göra allt för att hindra henne.

Författarna
ANDERS GUSTAFSON jobbar som förläggare på Leopard förlag och har bl.a. ar­betat med Daniel Suhonens Partiledaren som klev in i kylan och Jonas Trolles Jakten på Kapten Klänning.

JOHAN KANT jobbar som rektor på Vikingaskolan i Haninge och har tidigare skrivit fackboken Yrke: lärare. Han driver också den välbesökta bloggen www.johankant.wordpress.com.

Singöspionen är författarduons skönlitterära debut.

—-

Titel: Singöspionen | Författare: Anders Gustafson och Johan Kant | ISBN: 9789176290156 | Utgivningsdag: 150318 | Första recensionsdag: 150323

Bokens finns också som ljudbok inläst av Katarina Ewerlöf.

Bokfabriken är ett ungt förlag, helt fristående från de stora förlagskoncernerna. Förlaget startades 2012 och ger ut underhållnings­litteratur i alla dess former: hårda thrillers, fängslande romaner, spektakulära rockbiografier, spännande kriminalromaner och gedigna fackböcker.

Källa: Bokfabriken AB.