Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Irländarna röstar ja till samkönade äktenskap

”Så fantastiskt roligt”. Det är Anna Hedhs första kommentar till valresultatet från Irland, där man igår höll den första folkomröstningen om samkönades rätt att gifta sig. Irländska folket ger sitt tydliga stöd för att behandla alla lika, oavsett sexuell läggning, när det gäller äktenskap.

– Ett stort grattis till Irlands befolkning, utropar den socialdemokratiska ledamoten av Europaparlamentet Anna Hedh, när resultatet blivit offentliggjort.

– Folkomröstningen på Irland handlade inte om homoäktenskap. Den handlade om människovärdet, fortsätter Anna Hedh (S). Allt för länge har en stor grupp människor på Irland behandlats som andra klassens medborgare. Nu är den tiden äntligen över.

Inom EU:s medlemsstater finns äktenskap eller partnerskap i de flesta medlemsländerna. Dock saknas det i nio länder och det saknas ett överbyggande regelverk som ger samkönade parrelationer samma rättigheter och skyldigheter som heterosexuella parrelationer har.

– Jag vill att vi en gång för alla rättar till skevheten med den fria rörligheten inom EU. Den måste gälla för alla. Och då menar jag alla. Även samkönade par, avslutar europaparlamentariker Anna Hedh (S).

De förändringar Anna Hedh kommer att driva är

att EU-kommissionen lägger fram ett lagstiftningsförslag för erkännande av samkönade äktenskap och partnerskap
att direktivet om fri rörlighet ändras så att samkönade äktenskap uttryckligen erkänns
att EU:s direktiv om familjeåterförening ska omfatta samkönade par
att beslut om samkönade pars rätt att adoptera erkänns i hela EU
att medlemsstaterna slutar blockera det horisontella antidiskrimineringsdirektivet som täcker sociala förmåner
att könskorrigering erkänns i hela EU, inklusive ändringar av juridiskt kön

Källa: Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet .