Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Människors hälsa går före marknaden

”Jag är stolt över att Europaparlamentet idag satt ner foten för att stoppa ett förslag som äventyrar människors hälsa”, säger Jytte Guteland, europaparlamentariker för Socialdemokraterna.

Frågan handlar om ett förslag från EU-kommissionen om att tillåta återvinningen av gamla plaster innehållandes den hälsofarliga kemikalien DEHP, ett hormonstörande ämne som sätts i samband med cancer och infertilitet. DEHP står med på EU:s lista över förbjudna hormonstörande kemikalier.

– Kommissionens förslag sätter marknadshänsyn för människors hälsa, vilket är helt oacceptabelt. Tillåtandet av den farliga kemikalien DEPH drabbar inte minst de personer som arbetar i återvinningsprocessen, utan också den bredare allmänheten eftersom hormonstörande ämnen som hamnar i miljön påverkar oss alla. Dagens beslut är en tydlig signal till Kommissionen att dra tillbaka förslaget” säger Jytte Guteland (S).

Efter Europaparlamentets beslut, som fattades med överväldigande majoritet, kommer också EU-länderna att rösta om Kommissionens förslag. Det är sedan upp till kommissionen att besluta om man vill gå vidare med förslaget eller dra tillbaka det.

Fakta
Det rör sig om ämnet bis(2-exylhexy)ftalat, känt som DEHP. DEHP står med på EU:s lista över förbjudna hormonstörande kemikalier. EU-kommissionen har nu föreslagit att det ska vara tillåtet att återvinna gamla plaster som innehåller DEHP, för att framställa nya plaster. Förslaget går stick i stäv med EU:s viktiga principer om att värna folkhälsan.

* * *

Källa: Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet.