Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Midsommarfirande i Sundborn är en kär folkfest

Foto: Tobias Dahlen / Photo Passion.

Den gamla byn Sundborn  i dalarna strax norr om Falun är sen länge en av de populäraste platserna att fira midsommar på traditionellt vis . Med majstångsresning och dans med klassiska sånger som ”små grodorna” och ”Vi äro musikanter ifrån skaraborg” blir många som barn på nytt. Det är en härlig blandning av lokalbefolkning och turister från alla håll , även från utlandet.

Det är ju alltid en trevlig upplevelse att få känna lite samvaro och samhörighet. Samtidigt kan man känna en liten exklusivitet att få dela vissa saker med många andra människor. Under midsommarfirandet fick jag en sån där härlig känsla igen. Man blir bara så glad och mår som en prins. Det firades ju midsommar över hela sverige , men det här kändes som det perfekta platsen just nu för mig.

Foto: Joakim Holmberg

Och många av besökarna var ju riktigt goa och snälla även om man ställde någon lite simpel fråga. Jag träffade till exempel härliga Katinka Höglund , som normalt bor i Stockholm ,men som härstammar från Sundborn. Hennes farfar och farmor bor alldeles i närheten av festplatsen.

Det var tydligen många tyska turister på plats ,men det kunde lika gärna vara finnar eller amerikaner. De kommer ju från alla håll hit mycket beroende på att berömde konstnären Carl Larsson verkade här större delen av sin karriär.Det finns bland annat ett museum och utställningar pågår ofta också.

Den här orten har fina anor och lever gott på det ,men bara naturen, husen och vattnet gör det nog så trevligt för ett besök. Jag hoppas kunna besöka det  snart igen.