Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Andra och sista kvalomgången inför Eurovisionen

eurovision
Foto: eurovision.tv

Dags för den slutliga kvalomgången inför Eurovision där det ska avgöras vilka länder som får fortsätta till den stora finalen på lördag.

Igår var det dags för semifinal 2. Ytterligare 18 bidrag skulle tävla om de 10 åtråvärda platserna i finalen på lördag. Er eurovisionguide är det som skriver, vid pennan eller tangenterna ska jag säga finns jag. Linn, inbitet eurovision fan! Inlägget kommer uppdateras allt eftersom det händer något eller ett bidrag framfört sitt nummer.

Är ni taggade?! Lotta Broomé är våran guide och kommentator. Rumänien betalde inte sin EBU-avgift så de blev diskade ur tävlingen. Därför är det 18 startande idag.

Måns och Petra sjunger för att förklara vad Eurovision Song Contest är. Är detta första gången du tittar så lär du dig något. Måns har lärt sig river dance, imponerande! Sedan var det dags att starta tävlingen.

1. Lettland. Justs – Heartbeat.
Oj, vilka applåder och som publiken är med! Jag gillar beatet. Jag har glömt bort Lettland och inte tänkt att det var en bra låt, men den är ju bra! Inte mycket till show dock, Justs kunde haft dansare med på scenen.

2. Polen. Micha Szpaks – Colour of you Life.
Ja.. Det känns konstigt på något sätt att det är så mycket bakgrundsmusik men samtidigt live musik på scenen… Det känns som att bakgrundmusiken tar över de vackra instrument som finns på scenen. Låten är bra nog att komma till final. Dock känns det lite långt, är det inte slut snart?

3. Schweiz. Rykka – The last of our kind.
Rykka sjunger lite nasalt. Jag gillar bodyn hon har under kjolen. Det är synd att det många artister som står själva på scenen. Det kunde fått hända något. Hon har anammat trenden inga skor som Loreen startade 2012 och som Emelie De Forrest sen följde året efter.

4. Israel. Hovi Star – Made of stars.
Jag gillar Hovis Made of stars, den berör mig. Två akrobater i jättestor rockring snurrar runder. Jag tittar tyvärr mer på dem än på Hovi, men det är behagligt att höra den vackra låten och titta på akrobaterna. Både Israel och Schweiz gillar eld(?)regn.

5. Vitryssland. Ivan – Help you fly.
Ja, en naken Ivan och en varg. Som tur är så har han kläder på scenen. Låten, jag finner mig sitta och diskutera andra saker istället för att lyssna på låten.

ÅÅÅÅÅHH! En naken Måns med en varg. MUMS! Yes, ännu ett taxiinslag.

6. Serbien. Sandhja – Goodbye.
Jag gillar budskapet att det handlar om kvinnovåld i hemmet. Trevligt med ett bidrag som har dansare. Låten i sig, inte min cup of tea.

7. Irland. Nicky Byrne – Sunlight.
Bra låt, undra om han saknar Westlife tiden? Lite enformig. Fight like Winners love like beginners. Bra där!

8. Makedonien.  Kalipoi – Dona.
Nej, detta är inte bra. Det är som en 80-tals dänga och den är inte bra.

9. Litauen. Donny Montell – I´ve been waiting for this night.
I refrängen låter det som att Donny sjunger som tyska…? Hur är det med uttalet? Låten är bra men Donnys halvdana dans är väl sådär.

10. Australien. Dami Im – Sound of Silence.
Bästa låten ikväll. Det är så jäkla bra. Jag ryser. Jag tror vi har en potentiell vinnare. Jag tror att det är så bra för att det är så välgjort. Det är inte bara någon högstadieshow.

11. Slovenien. Manuella – Blue and red.
Jag gillar de höga tonerna. Men vilken tråkig text. Det är nog tveksamt om hon går vidare. Den danska hunken är roligare än Manuella.

12. Bulgarien. Poli Genova – If love was a crime.
Jag gillar hennes benmoves. Men låten lyfter aldrig. Jag kan knappt höra vad som är refräng och melodi. Publiken verkar gilla det dock.

13. Danmark. Lighthouse x – Soldiers of love.
Det är en bra låt. Jag gillar den. Dock är den lite enformig.

Vi är på plats i green room. I wanna I wanna I wanna really really zicki zicki zaaa! Hahah mammagodis x).

14. Ukraina. Jamala -1944.
Jag ska skamligt erkänna att jag inte hört Ukrainas bidrag bara hört om. Den ligger på andra plats på oddsen. Hur nu det gick till? Fel forum för innehållet. Jag hör inte vad Jamala sjunger och då går budskapet förlorat.

15. Norge. Agnete – Icebreaker.
Jag vill säga att Norge har ett bra bidrag för att det är våra grannar. Men som låt är den inte bra, även om jag är ett fan av poppiga houselåtar. Jag tror att den varit bättre om den följt upp tempot som är innan hon börjar sjunga ”Icebreaker” istället byter den kvickt.

16. Georgien. Nika Kocharov & Young Georgian Loliatz -Mindnight long.
Det är en Thomas G:son låt och han är ju bra. Men jag kan inte bestämma mig. Jag tycker sångaren sjunger bra och musiken tar inte över utan han hörs bra. Men jag vet inte om det är Eurovision-material.  Allt blinkande och de dubbla bilderna är väldigt irriterande. Hoppas ingen med epilepsi finns med i publiken.

17. Albanien.  Eneda Tarifa -Fairytale.
Jag tycker det låter lite som en bondlåt stundtals. Känns lite ouppdaterat. Den kom kanske 20 år försent.

18. Belgien. Laura Tesoro – What´s the pressure.
Good song. Äntligen en låt där det händer något. Another one bite the dust… anyone? Skönt att det händer något i denna Eurovision. Det har varit lite många lika låtar. Jag gillar Belgien, bra låt! En klar topp 10 i finalen.

Nu har vi hört alla 18 bidrag. Svergie får inte rösta ikväll. Vi fick rösta i tisdags och vi får rösta på lördag. Första snabbgenomgången.  The nerdnation here we go!

Nu blir det dans med robotar och människor. Spännande! Riktigt häftigt att kunna programmera robotar att dansa då de vanligtvis bara ska göra ”raka” rörelser. Jag är imponerad!

Nu ska vi få reda på vilka låtar som går till final:
1. Lettland.
2. Georgien.
3. Bulgarien.
4. Australien.
5. Ukraina.
6. Serbien.
7. Polen.
8. Israel.
9. Litauen.
10. Belgien.

Jag tackar för mig och hoppas ni hade en fantastisk kväll.