Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Johanna Thydell tillbaka med ny roman – (M)ornitologen

 (M)ornitologen av Johanna Thydell, omslagsbild . Foto: Alfabeta Bokförlag.
(M)ornitologen av Johanna Thydell, omslagsbild . Foto: Alfabeta Bokförlag.

Augustprisvinnaren Johanna Thydell är tillbaka med (M)ornitologen , en ungdomsroman där hon än en gång utforskar relationen mellan mamma och dotter. Fiktionen är full av berättelser om frånvarande fäder, men i (M)ornitologen står den frånvarande mamman i fokus. Johanna Thydells eget föräldraskap har starkt påverkat hennes författarskap, framför allt hur hon skildrar föräldrarollen. Missa inte höstens mest efterlängtade litterära återkomst. (M)ornitologen utkommer den 6 september.

(M)ornitologen handlar om 17-åriga Moa, som en dag kommer hem och får höra att hennes mamma vill träffa henne igen. Mamman lämnade familjen när Moa bara var 2 år och de har inte setts sedan dess. Först vägrar Moa, men hennes bästa vän Otto får henne på andra tankar. Vore det inte skönt att få reda på varför det blev som det blev? Och: kanske skälla ut henne ordentligt? De bestämmer att Moa ska hälsa på mamman i skogen där hon nu bor, med förevändningen att Moa måste göra ett skolarbete om fåglar. Den riktiga planen är istället att Moa i lugn och ro ska hinna spionera på mamman och hennes liv och därmed bli en (m)ornitolog.

— Jag har skildrat moderskapet tidigare, i min debutbok I taket lyser stjärnorna , där en mamma dog i cancer, men i (M)ornitologen är det en mamma som frivilligt lämnat sin familj och tvååriga dotter bakom sig, säger Johanna Thydell. I litteraturen finns ett flertal böcker om frånvarande fäder men inte lika många om mammor som sticker. Detta ville jag borra i, dels eftersom det är så förbjudet och hemskt. Mammor får inte gå. Och om de nu gör de – hur påverkas de som blev kvar?

Johanna Thydells eget föräldraskap har påverkat henne starkt, även som författare.

— Den här gången, 13 år efter debuten, var det skillnad att skriva eftersom jag nu råkar vara mamma själv, säger Johanna Thydell. Annars skulle romanidén aldrig uppstått. Att ha blivit mamma har påverkat mig starkt även på ett författarplan. Jag kan nu förhoppningsvis skildra föräldrarollen bättre, och har dessutom blivit mer intresserad av den än tidigare. Det är som om jag nu har ett ben i båda världar, barndomen och mitt vuxna jag, vilket gör att det finns en massa nya berättelser att utforska!

Johanna Thydell har tidigare skrivit tre ungdomsromaner: Augustprisvinnande I taket lyser stjärnorna (2003), Det fattas en tärning (2006) och Ursäkta att man vill bli lite älskad (2010). 2012 utkom den prisbelönta bilderboken Det är en gris på dagis , illustrerad av Charlotte Ramel.

Släppdatum : 2016-09-06
Recensionsdag : 2016-09-17

Alfabeta Bokförlag är ett fristående kvalitetsförlag startat 1978, som ger ut ca 60-70 nya titlar per år, skön- och facklitteratur för vuxna samt barn- och ungdomsböcker. Alfabeta är något i dagens Sverige så ovanligt som ett självständigt förlag som inte tillhör någon av de stora förlagsgrupperna.

Källa: Alfabeta Bokförlag.