Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya uppgifter avseende polisutredningen för ”dubbelmordet” i Linköping 2004

Domkyrkan i Linköping Foto: Wikimedia

Polisen behöver komma i kontakt med en ännu oidentifierad yngre man för polisutredningen avseende ”dubbelmordet” i Linköping den 19 oktober 2004.

Polisutredningen avseende ”dubbelmordet” i Linköping den 19 oktober 2004, då en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna oförklarligt knivmördades på öppen gata är ännu inte löst. Under utredningens gång har polisen talat med flera tusen uppgiftslämnare utan att finna något tydligt motiv till dåden eller någon gärningsman som kunnat knytas till de spår som säkrats på brottsplatsen.

Ett stort antal utredningsåtgärder har vidtagits
Polismyndighet i Östergötland har vidtagit åtskilliga utredningsåtgärder i utredningen sedan 2004. Publiceringen av ”fantombilden” är den senaste. Redan från första dagen begärdes hjälp och stöd i utredningsarbetet. Rikskriminalpolisens riksmordkommission samt erfarna mordutredare från grannmyndigheter har deltagit i utredningsarbetet. Utredningen har också granskats av en erfaren förundersökningsledare från polismyndigheten i Skåne. Polismyndigheten har även i dagarna vänt sig till Rikskriminalpolisens nyinrättade nationella bedömandegrupp vid grova våldsbrott och begärt stöd och hjälp av erfarna utredare, som med nya ögon kan granska utredningen för att föra den framåt.

En oidentifierad yngre man
Den utredningsgrupp som arbetar med mordutredningen har genom att granska en mängd vittnesutsagor konstaterat att det finns en ännu oidentifierad yngre man som befunnit sig en kort bit från brottsplatsen under frekvent tid. Mannen behöver givetvis inte ha med brotten att göra, men det är angeläget att utredningsgruppen får tala med honom.

De av varandra oberoende vittnena beskriver en man som är i 20-års åldern och normallång, cirka 180 cm. Han har ett ljust lite spretigt hår som var modeklippt. Ett par vittnen tyckte att mannens runda kinder gav honom ett barnsligt utseende. Mannen var endast iklädd en beige tröja på överkroppen, till skillnad från övriga fotgängare som bar ytterplagg den här ruggiga morgonen. Mannen sågs bland annat gå på Djurgårdsgatan i nordlig riktning för att sedan ses stå och titta in i en fotoaffär längst ned på Djurgårdsgatan. Mannen har även setts sitta på en bänk inne i Trädgårdsföreningen en kort stund senare. Av signalementsuppgifterna att döma tyder mycket på att det är samma unga man som vittnena har sett.

Fantombild_dubbelmordet

”Fantombild”

Länskriminalpolisen i Stockholm har hjälpt utredningsgruppen att ta fram en så kallad ”Fantombild” på mannen. Bilden bygger på minnesbilder från endast ett vittne. Ytterligare vittnen har fått se bilden och uppger att det liknar den person de såg den aktuella morgonen. Bilden ska granskas kritiskt. Den person vi söker har drag av den person som finns på kompositbilden. Det är viktigt att ha klart för sig att det här inte är ett fotografi, utan en bild skapad på teknisk väg.

Tipsa polisen
Om någon känner igen sig själv på beskrivningen och som kan vara den person som sågs på Djurgårdsgatan den 19 oktober bör omedelbart höra av sig till polisens utredningsgrupp. Om någon från allmänheten tycker att mannen på bilden liknar en person som bott i närområdet eller som kan tänkas ha befunnit sig på Djurgårdsgatan i Linköping den 19 oktober bör även de höra av sig till polisen.

Källa: Polisen