Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fyra förlag från Skara ställer ut på bokmässan

elinstrand
Författarbesök av Elin Strand, aktuell med Romernas historia i två 1700-talsavhandlingar. Foto: Skara stiftshistoriska sällskap.

Sveriges ojämförligt största stiftshistoriska sällskap, den största litterära föreningen med ett landskap som intresseområde, en av de äldsta fornminnesföreningarna i landet och dessutom Sveriges äldsta bok – fyra föreningar med bokutgivning i Skara är representerade på årets bokmässa och har en hel del att visa upp.

Skara Stiftshistoriska sällskap/Föreningen för Västgötalitteratur/Västergötlands fornminnesförening /Stiftelsen Skaramissalet:

Föreningslivet är livaktigt och bokens tradition och ställning i Skara är stark – den här kombinationen gör att Skara varje år är representerat av fyra föreningar med bokutgivning på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Det är en rik historia som finns att förmedla vidare till nya generationer och ny forskning gör det hela ännu mer intressant. Föreningen för Västgötalitteratur har en egen monter medan Skara stiftshistoriska sällskap, Stiftelsen Skaramissalet och Västergötlands Fornminnesförening delar på utrymmet.

Monterprogram 24-25 september

Skara stiftshistoriska sällskap är den förening som ger ut flest böcker av de fyra föreningarna. Förlaget har en bred men också djup bokutgivning med böcker inom vitt skilda ämnesområden. I år uppmärksammas särskilt en bok om hur romerna har betraktats i ett historiskt perspektiv, en kulturhistorisk inventering av medeltida tak samt en historisk roman som utspelar sig under medeltiden. I årets monter deltar fyra författare som signerar sina böcker.

-Vi har många duktiga skribenter knutna till oss, vilket möjliggör utgivning av böcker som kanske annars inte skulle ha möjlighet att nå ut till en bred publik. Det är en kulturgärning vi utför, säger ordförande Johnny Hagberg.

Presentation av författarna

Elin Strand (f. 1973) har en mastersexamen i romska studier och samhällsvetenskap. Hon har arbetat med romska frågor på kulturförvaltningarna i Malmö, Stockholm och Göteborg och Regeringskansliet samt undervisat i romska studier vid bland annat Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul, Istanbul Bilgi University, American University in Cairo och Uppsala Universitet. Idag arbetar Elin som samordnare för flykting- och integrationsfrågor i Strängnäs kommun.

Aktuell med boken Romernas historia i två 1700-talsavhandlingar (Skara stiftshistoriska sällskaps skriftserie: 86, 2016).

Johnny Strand (f.1939) fil. dr, f.d. lektor, docent är medarbetare i Linnésällskapets utgivning av Carl von Linnés korrespondens och har i Linnésällskapets skriftserie översatt ett 20-tal dissertationer tillkomna under Linnés presidium. Han har senast översatt Lars Skyttes Peregrinatio sancta: Den heliga pilgrimsfärden (Skara stiftshistoriska sällskaps skriftserie: 80, 2014).

Aktuell med boken Romernas historia i två 1700-talsavhandlingar (Skara stiftshistoriska sällskaps skriftserie: 86, 2016).

HB Hammar (f.1941) domprost emeritus i Skara, har bl a också arbetat som kyrkoherde för Svenska kyrkan i Rom.

Aktuell med romanen Vad Skaradomprosten fick höra. Berättelsen om Ingrid av Skänninge (Skara stiftshistoriska sällskaps skriftserie: 81, 2015).

Robin Gullbrandsson (f.1980) Fil mag, byggnadsantikvarie på Västergötlands museum med intresse för arkeologi och arkitekturfotografi. Författare till boken Tills du återupprättar helgedomarna – om kyrkorestaureringar i Västergötland 1920-60. (Skara stiftshistoriska sällskaps skriftserie: 37, 2008).

Aktuell med boken Medeltida taklag i Skara stifts kyrkor (Skara stiftshistoriska sällskaps skriftserie: 85, 2015).

Presentation av förlagen

Föreningen för Västgötalitteratur www.vastgotalitteratur.nuär Sveriges största litterära förening med ett landskap som intresseområde. 1490 medlemmar.
Föreningens verksamhet omfattar publicering, föredrag, studiebesök, bokauktioner, för alla med det gemensamma intresset Västgötalitteratur.

Skara stiftshistoriska sällskap www.skarastiftshistoriska.nu
bildades 1992 och har till uppgift att väcka och främja intresset för kyrkohistoriska studier och forskning rörande Skara stift. Hittills har 86 boktitlar givits ut i sällskapets skriftserie. Sällskapet är Sveriges största i sitt slag och har över 1 100 medlemmar.

Stiftelsen Skaramissalet https://sv.wikipedia.org/wiki/Skaramissalet
har som främsta uppgift är att främja utgivningen av Sveriges äldsta bok, Skaramissalet. Missalet tillkom runt 1150 och tros ha beställts till invigningen av Skara domkyrka. Missalet utgavs i nytryck och med kommentarer 2006. Stiftelsen har sedan bland annat även stått för utgivningen av biskop Jesper Swedbergs Swensk ordabok från 1700-talet.

Västergötlands fornminnesförening www.vastergotlands-fornminnesforening.se
är en av stiftarna till Västergötlands museum. Föreningen grundades 1863 och är därmed är en av Sveriges äldsta i sitt slag. Sedan 1869 ger föreningen ut en publikation vartannat år som ingår i medlemsskapet. Föreningen vill verka för att landskapets kulturminnen bevaras och bidra till att kunskapen om Västergötlands historia ökar, bland annat genom föreläsningar och stöd till forskning. Fornminnesföreningens stipendier har de tre senaste åren gått till forskning om nyupptäckta romanska målningar i Marka kyrka (Pia Bengtsson Melin), forskning om personnamn på västgötska runstenar (Lena Wenner ) och forskning om judiska församlingens i Göteborg flyktingarbete för förföljda judar 1933-1946 (Malin Thor Tureby). Föreningen har 1300 medlemmar. Sedan 2006 är H K H Kronprinsessan Victoria Västergötlands Fornminnesförenings Höga beskyddare och hedersmedlem.

Monter B01:61
Föreningen för Västgötalitteratur

Monter B03:70
Skara Stiftshistoriska sällskap (SSHS)
Stiftelsen Skaramissalet
Västergötlands fornminnesförening (VFF)

 

Källa:  Stiftelsen Skaramissalet.