Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Beslagsstatistik första halvåret 2010

Cannabis Foto: Wikimedia

Längst ner på sidan hittar du statistik över Tullverkets beslag, dels för hela landet dels för enskilda orter och regioner.

Tullverkets beslagsstatistik för januari till och med juni 2010 visar att beslagsmängden av heroin mer än tiodubblats (34 kg i år jämfört med 3 kg första halvåret 2009).

– Ökningen beror på några enskilda större beslag där kvantiteten av heroin uppgått till över 10 kg per beslagstillfälle, säger Jonas Karlsson, sakkunnig vid Tullverket.

Beslagen av kat ökar stadigt och uppnår hittills i år över 9 ton (9,2 ton jämfört med 6,4 ton motsvarande period 2009).

Statistiken visar att beslagen av cigaretter har uppnått rekordnivå redan första halvåret (61 miljoner cigaretter i år jämfört med 20 miljoner motsvarande period 2009). Större delen av de beslagtagna cigaretterna är förfalskade och har sitt ursprung ibland annat Kina.

– Flera ärenden som rör cigarettsmugglingen har kopplingar till den grova organiserade brottsligheten och de beslagtagna cigaretterna motsvarar ett skattebortfall som uppgår till cirka 105 miljoner kronor, säger Jonas Karlsson.

Beslagen av sprit har ökat jämfört med första halvåret 2009 (cirka 51 000 liter hittills i år jämfört med 19 000 liter januari — juni 2009).

– Tullverket har gjort särskilda insatser mot alkoholsmuggling vilket inneburit att ett flertal större beslag gjorts även inne i landet, säger Jonas Karlsson.

Den så kallade samhällsnyttan har sjunkit till 778 miljoner kronor jämfört med 1,1 miljard kronor motsvarande period 2009.

– En förklaring till den lägre samhällsnyttan är att flera så kallade tunga droger har minskat i kvantitet, säger Jonas Karlsson.

Metamfetamin är ett av de tunga drogpreparaten där beslagen uppvisar en nedåtgående trend, totalt 57 kg första halvåret i år jämfört med cirka 212 kg motsvarande period 2009.

– En trolig förklaring till minskningen av beslagtagen metamfetamin är att det har varit brist på en substans som behövs i tillverkningsprocessen, säger Jonas Karlsson. Såvitt vi kan se har det påverkat tillgången till metamfetamin i flera länder, bland annat i Sverige, säger Jonas Karlsson.

Källa: Tullen