Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Företaget NMI har rätt att överklaga PTS beslut om frekvenser för mobiltelefoni och trådlöst bredband

Foto: Wikimedia

Nordisk Mobiltelefon International AB, NMI, har rätt att överklaga Post- och telestyrelsens, PTS, beslut om fördelning av frekvenser för bland annat mobiltelefoni och trådlöst bredband i 900 MHz-bandet. Det konstaterar Kammarrätten i Stockholm i en dom idag. PTS tilldelade tillstånden utan att anordna auktion eller ”skönhetstävling”. Förvaltningsrätten i Stockholm ska nu ta upp NMI:s överklagande.

Det så kallade 900 MHz-bandet används i Sverige och övriga EU för mobiltelefoni enligt GSM-standarden.

Post- och telestyrelsen beslutade den 13 mars 2009 att teleoperatörerna Swefour, Tele2, Telenor och TeliaSonera, som redan hade tillstånd för GSM i 900 MHz-bandet, samt Hi3G Access (”3”), som har tillstånd för UMTS (3G) men inte tidigare för GSM, skulle få tillstånd i bandet. Beslutet innebar också möjlighet för företagen att införa ny teknik för att till exempel kunna erbjuda sina kunder snabbt trådlöst bredband. Genom beslutet uteslöts andra operatörer från möjligheten att ansöka om tillstånd.

NMI överklagade PTS beslut till Länsrätten i Stockholms län (numera Förvaltningsrätten i Stockholm). NMI ansåg att PTS i stället borde ha anordnat ett urvalsförfarande (auktion eller ”skönhetstävling”) med möjlighet för andra företag att ansöka.

Länsrätten ansåg att NMI inte var berört av PTS beslut och därför inte hade rätt att överklaga det. Länsrätten avvisade därför överklagandet. Kammarrätten konstaterar dock att enligt gällande EU-direktiv och avgöranden från EU-domstolen har NMI rätt att överklaga PTS beslut att tilldela tillstånd utan att ge andra företag möjlighet att ansökaFörvaltningsrätten i Stockholm ska alltså ta upp NMI:s överklagande och pröva det i sak.

Kammarrättens dom kan inte överklagas.

källa: Kammarrätten i Stockholm, inklusive Migrationsöverdomstolen