Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Orustfjord skönmålar verkligheten

Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord förvränger bilden av sjukförsäkringsreformens följder. Genom att blanda äpplen och päron i statistiken förvandlar han sjukförsäkringsreformens totala fiasko till en lysande framgång.

Försäkringskassan fortsätter sin systematiska förvrängning av verkligheten genom felaktiga redovisningar av statistik. I ett inslag om sjukreformen den 30 juni i Sveriges Television hävdade Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord att Försäkringskassan hjälpt mer än 150.000 människor tillbaks till jobbet. Som grund för påståendet hänvisar han till att antalet personer som fick någon form av ersättning från sjukförsäkringen har minskat med 180.000 sedan mars 2006 (!). Han uppskattar att 150.000 av dessa har återgått till sina tidigare jobb, där de enligt Orustfjord har fått “ett bättre liv”.

Siffran 150.000 har Orustfjord räknat fram genom att se på hur stor andel av samtliga sjukförsäkrade som har en arbetsgivare, 80 %. Samtliga sjukförsäkrade är alla som har ett arbete och betalar premie till sjukförsäkringen, alltså i de flesta fall friska. När det gäller sjuka är siffran den motsatta. 80 % av samtliga som får ersättning från sjukförsäkringen är personer med permanent sjukersättning (förr kallat förtidspension) och har därmed mist sin anställning. Orustfjord drar alltså till med en siffra som gäller något helt annat, och hoppas på den vägen kunna påverka opinionen hos det stora flertal som inte har specialstuderat frågan och som därmed har svårt att genomskåda felaktigheterna.

Stig Orustfjord är väl medveten om att det i själva verket är 2,9 % (!) av de 12.600 utförsäkrade som anmälde sig till Arbetsförmedlingen, som fem månader senare hade fått ett vanligt arbete på hel- eller deltid. Då har man till och med räknat med timanställningar och tillfälliga anställningar. Siffran kommer från en undersökning som Försäkringskassan själv gjort.

Påståendet att sjuka skulle få “ett bättre liv” genom att utförsäkras från sjukförsäkringen saknar alltså all grund.

Minskningen med 180.000 som får ersättning från sjukförsäkringen betyder således inte att 180.000 personer plötsligt skulle ha blivit arbetsföra genom förändrade sjukförsäkringsregler. De allra flesta av de resterande drygt 97 procenten lever under svåra förhållande såväl ekonomiskt som hälsomässigt.

– Det är häpnadsväckande att en myndighet lånar sig till att förvränga verkligheten för att stötta den sittande regeringen, kommenterar de tre nätverken Resurs, SLUSSA och Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt

Källa: Mynewsdesk