Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Test av matutbudet på Gröna Lund

Drinkar och flatbread på ett bord. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Drinkar och flatbread på Terrassen. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Vi testade ett par av Grönans nya matställen och blev glatt överraskade. Det var både gott och fräscht, långt ifrån traditionell snabbmat.

När man tänker på mat och Gröna Lund så tänker man väl främst på langos och sladdrig varmkorv. Men nuförtiden finns det betydligt bättre alternativ som är betydligt nyttigare men går ungefär lika snabbt. Nytt för i år är att man tagit bort Ban Thai som sålde thailändsk wok, som i och för sig var rätt gott och inte alls speciellt dyrt. I år serveras det istället Poké Bowl där. Det är en hawaiiansk sallad som kan varieras i det oändliga. På Gröna Lund kan man få den i sex olika varianter. Först får man välja om man vill ha vitt ris eller quinoa. Quinoa är ett slags spannmål som är lika allsidigt som ris. Sedan får man välja mellan kyckling, tofu eller lax. Vi tog lax med quinoa som vi toppade med sriracha-dressing. Det var väldigt gott och fräscht, och man blev mätt på det. Standardtillbehören som man får med alla varianterna är mango, tunt skivad gurka, bönor och strimlad rädisa. Med tofu eller kyckling kostar det 115 kronor och med lax kostar det 125 kronor. Där provade jag också en ny Loka-smak; Loka Hallon. Den var inte någon favorit.

Sallad på Poké Bowl. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Sallad på Poké Bowl. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Terrassen är en ny restaurang som öppnade mitt under säsongen förra året så den hamnade lite under radarn. Den är väl värd ett besök. Det är en relativt liten restaurang en trappa upp bredvid Katapulten. Därifrån har man fin utsikt över Skeppsholmen och Kastellholmen och delar av Strandvägen, ett perfekt ställe att ta igen sig på mellan attraktionerna. Vi provade två mocktails, cocktails utan alkohol. Den första var gurka och grönt te. Den var lite för besk. Den andra var med blåbär, ingefära och lingonskum. Det är en drink som blir godare vartefter man drinker den, när man kommit igenom lingonskummet och känner mer och mer av ingefäran. De kostar båda 65 kronor styck. Till det kan man äta flatbread. Jag kan verkligen rekommendera den med kantareller och västerbottenost. Den är riktigt god. Den kostar 140 kronor. De har också Flatbread Bianco. Det är inte lika gott. Men det är tio kronor billigare.

Betygssammanställning:

Sallad på Poké Bowl:

Loka Hallon:

Mocktail med gurka och grönt te:

Mocktail med blåbär, ingefära och lingonskum:

Flatbread Bianco:

Flatbread med kantareller och västerbottenost: